Patatesli mezeler, Doyurucu özelliği ve şeker oranı yüksek olan patates ile hazırlanan mezeler ve sunumlar adeta sizi büyüleyecek. Patates küçük büyük herkesin damak tadına uygun beğenerek tükettiği bir besin maddesidir. Patates kullanarak birçok meze çeşidi hazırlamak mümkündür. Patates ile hazırlanan meze tarifleri ile sofralarınızı süsleyebilir hem kendiniz hem de misafirleriniz için harika ziyafetler hazırlayabilirsiniz.
Patatesli Mezeler
Tereyağlı Patates Ezmesi
Tereyağlı Patates Ezmesi İçin Gerekli Malzemeleri
- 5 adet orta büyüklükte patates
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 orta büyüklükte kuru soğan
- 1 çorba kaşığı domates, 1 çorba kaşığı biber salçası
- Tuz, nane, karabiber
Tereyağlı Patates Ezmesi Nasıl Yapılır?
İlk olarak patatesler yıkanıp uygun bir tencereye alınır. Üzerine geçecek kadar su ilave edilerek orta hararetli ocakta patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen patatesler sudan alınarak kabukları soyulur ve püre kıvamı alana kadar ezilir. Kuru soğanın kabuğu soyularak ince yemekli doğranır. Uygun bir tavaya tereyağı alınarak eritilir. Doğranan soğanlar tereyağında şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine biber ve domates salçası eklenerek bir iki dakika kadar daha kavrulur. Üzerine püre haline gelen patatesler eklenerek karıştırılır. Son olarak tuz, karabiber, nane eklendikten sonra patates ezmesi servis tabağına alınır.
Afiyet olsun.
Patates Topları
Patates Topları İçin Gerekli Malzemeleri
- 5 adet orta büyüklükte patates
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 kâse kaşar rendesi
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 tane havuç
- İnce kıyılmış maydanoz ve dereotu
- 1 ufak boy karalahana
- Limon suyu
- Karabiber, tuz, çörekotu
Patates Topları Nasıl Yapılır?
Patatesler yıkandıktan sonra uygun bir tencereye alınır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patateslerin kabukları soyulduktan sonra çatal ile ezilir. Ezilen patatesler çukur bir kaba alınır. Soğumasına izin vermeden üzerine kaşar rendesi, çörekotu, tereyağı, sıvıyağ, limon suyu, tuz, karabiber eklenerek ılımaya bırakılır.
Bu arada havucun kabukları kazınarak rendeden geçirilir. Ardından karalahana rendelenir. Rendelenen malzemeler ayrı ayrı kaplara alınır. Dereotu ve maydanoz yıkandıktan sonra incecik kıyılır. Yine ayrı kaplara alınır. Ilıyan patatesten ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan her bir patates hazırlanan malzemelere bulanarak servis tabağına alınır.
Afiyet olsun.
Kekikli Patates
Kekikli Patates İçin Gerekli Malzemeleri
- 5-6 tane orta boy patates
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tane limon suyu
- Tuz
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 4-5 dal taze kekik
Kekikli Patates Nasıl Yapılır?
Patatesler yıkandıktan sonra elma dilimi olacak şekilde dilimlenir. Dilimlenen patatesler çukur bir kabın içine alınır. Uygun bir kâsenin içine limon suyu, sıvıyağ, tuz, karabiber ve kekik eklenerek karıştırılır. Hazırlanan karışım elma dilimi kesilen patateslerin üzerine dökülür. Sos ve patatesler iyice harmanlanır. Soslu patates pişirme kâğıdı serilen fırın kabına yayılır. Fırın 200 derecede ısıtılarak patatesler fırına verilir. Kızaran patatesler fırından alınarak servis tabağına dizilir.
Afiyet olsun.