Patlıcan Meze

Patlıcan meze, özellikle güney illerimizde yoğun yapılan meze türlerinden biridir. Genellikle patlıcanın közlenmesiyle yapılır. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan patlıcanın yemekleri, salata şeklinde hazırlanması, meze yapılması yaygındır. Daha çok et ve tavuk yemeklerinin yanına yakışır. Patlıcan meze hazırlanırken sızma zeytinyağı kullanılması, domates, biber gibi malzemelerin zamanında olgun şekilde tercih edilmesi mezenin lezzetine katkı yapar.
Mezenin lezzetini arttıracak baharatların seçimi de önemlidir. Bu meze diyet yapanlar içinde kalorisi bakımından önemli bir seçenektir. Bir porsiyonu sadece 36 kalori içerdiğinden gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Akdeniz ülkelerinde karamelize tadıyla oldukça beğenilen közlenmiş patlıcan, sarımsaklı yoğurtla hazırlandığı gibi, yanında közlenmiş kırmızı biber gibi malzemelerle de meze şeklinde hazırlanabilir. Biz sizler için lezzetli bir patlıcan meze hazırladık. Bunu topan patlıcan denilen etli patlıcanla hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Bunu birlikte yapmaya başlayabiliriz.

Patlıcan meze için gerekli malzemeler

  • 4 adet topan çekirdeksiz patlıcan
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet orta boyda kırmızı soğan
  • 1-2 diş sarımsak

Sos malzemeleri

  • 1 fincan sızma zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • Yeteri kadar tuz

Patlıcan meze nasıl yapılır?


Önce topan patlıcanları yıkayın ve kurulayın.
Bunların birkaç yerinden çatalla delik açın. Patlıcanları mangalın üzerinde, ızgarada ya da ocağın üzerinde aparatla közleyin Kabukları kömürleşinceye kadar, içleri yumuşayıncaya kadar közlenmesi gerekiyor. Fırında közlemek de tercih edilebilir. Böyle yaparsanız yaklaşık 45 dakika 200 derecelik fırında pişirmeniz gerekir.

Közlenmiş patlıcanlar biraz ılındıktan sonra, kabuklarını ayıklamaya başlayabilirsiniz. Kolay ayıklanması için sıcakken patlıcanları hemen streç filmle sarabilirsiniz. Bir süre bekleyerek patlıcanları daha kolay soyabilirsiniz. Soyduğunuz patlıcanların kararmasına engel olmak için, hemen zeytinyağında beklemeye alabilirsiniz. Böylece görseli daha güzel bir meze hazırlayabilirsiniz.

Patlıcanlar gibi kırmızı biberleri, kuru soğanı ve domatesleri de hafif közleyerek kabuklarını soyun. Bunları da kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kâseye aldığınız bu malzemelerin içine közlenmiş patlıcanları doğrayarak ilave edin. İçinde sarımsakları döverek ilave edin.

Şimdi patlıcan meze sosunu hazırlayalım. Kâsede zeytinyağını, limon suyunu ve tuz iyice çırpın. Dilerseniz biraz sirkede ilave edebilirsiniz. Bunu patlıcanlı malzemeyle karıştırın. Üzerini maydanozla süsleyebilirsiniz. Patlıcan meze güzel bir sunum tabağına alınarak, masadaki yerine yerleştirilebilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 08:08:45
Patlıcan Meze ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Patlıcan Meze Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Patlıcan Meze"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024