Pratik mezeler, mezeler bir nevi ana yemeklerin süsleridir amaç sofraya görsellik ve şıklık katmak bunu yaparken de lezzetli bir şekilde yapmaktır mezelerde bu durumda vazgeçilmez alternatiflerdir. Her yörenin kendi damak zevkine göre hazırladığı birçok meze çeşidi vardır soğuk sıcak ya da zeytinyağlı yoğurtlu sebzeli. Bunların hepsi birbirinden lezzetli ve pratik tariflerdir.
Bunlardan en pratik ve lezzetli olanlarının bazıları,
Kırmızı köz biber mezesi yapımı için gerekli malzemeler
Beş altı adet kırmızı biber
Bir kâse yoğurt
Bir kaşık tereyağı
Bir yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
Kırmızı köz biber mezesi nasıl yapılır?
Mezenin yapımı için öncelikle kırmızı biberlerin közlenmesi gerekir bu işlemi sizin için en uygun yöntem ile yapınız fırında tost da ya da ocakta. Biberler közlendikten sonra kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayın ve bir kaba alın üzerine bir yemek kaşığı kadar nar ekşisi ve tuz ekleyip iyice karışmasını sağlayın. Tüm malzeme karışınca sunum tabağına alın ve bir kâse yoğurdu ister üzerine ister yanına koyun ve üzerine bir kaşık tereyağını eritip dökün. Zevkle yiyebileceğiniz ve misafirlerinize sunabileceğiniz mezeniz hazır.
Domates soslu sebze kızartma için gerekli malzemeler
İki adet patlıcan
Bir adet büyük patates
Dört beş adet sivri biber
Üç adet domates
İki üç adet sarımsak
Tuz
Sıvı yağ
Domates soslu sebze kızartması nasıl yapılır?
Bu meze tarifi özellikle pilavların yanında çok tüketilen bir tariftir ayrıca kahvaltılar da gözde olarak kabul edilen yiyeceklerdendir, öncelikle tüm sebzeler yıkanır ve kurulanır.
Patates soyulur ve ince ince dilimlenir patlıcanlar soyulur biberler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır patlıcan ve biberde birer parmak boyutunda doğranır ilk olarak patatesler kızartılır bunun için kızartma tavasına bolca sıvı yağ konulur ve yağ kızarınca patateslerin tuzu atılıp tavaya atılır. Patatesler kızarınca genişçe bir servis tabağına dizilir ve sırayla biber ve patlıcanda kızartılarak patatesin üzerine dizilir son olarak domatesler soyulur küp-küp doğranır ve o da tavaya alınır üzerine iki üç tane sarımsak ince ince doğranıp ilave edilir ve kendi suyu ile iyice pişirilir pişen domates püre kıvamına gelecektir bu şekilde sunum tabağının üzerine gezdirilir ve meze hazır sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Kuru sebzeli meze yapımı için gerekli malzemeler
Bir su bardağı kurutulmuş patlıcan
Bir su bardağı kurutulmuş biber
Bir su bardağı kurutulmuş domates
İki adet kuru soğan
Bir yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz pul biber
Kuru sebzeli meze nasıl yapılır?
Kuru sebzeler ile yapılan bu meze en çok kış aylarında tüketilir yazdan kışa hazırlık amaçlı kurutulan sebzeler kışın bu şekilde meze olarak kullanılır ayrıca kahvaltılarda da oldukça sık kullanılan bir meze türüdür. Bu mezenin yapımı için öncelikle yemeklik olarak kurutulmuş olan sebzeler ayrı ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar kaynatılır bir arada kaynatmak doğru olmaz çünkü biber çabuk pişerken patlıcan daha geç sürede pişer bu nedenle hepsini ayrı ayrı kaynatıp sonra süzüyoruz ve soğumaları için kenara alıyoruz. Bu esnada iki adet kuru soğanı soyup küp-küp doğruyoruz ve derince bir kaba alıp üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip ocağa alıyoruz ve ocağın altını açıyoruz soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulunca üzerine bir yemek kaşığı salçayı ekliyoruz ve salça da kavruluyor sonra kaynatıp soğuttuğumuz sebzeleri de tencereye alıyoruz ve üzerine yarım çay bardağı kadar su tuz ve pul biber ekleyip iyice kavuruyoruz tüm sosu karışınca altına kapatıp servis ediyoruz isteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt ile de servis edebilirsiniz.
20.01.2024 15:03:33
Pratik Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Pratik mezelerin en güzel yanı sofraları hızlı bir şekilde süsleyebilmemiz. Bunun için hangi mezeleri önerirsiniz? Üç gün sonra misafirlerim gelecek ve onlara çok güzel bir sofra hazırlamak istiyorum. Nargül . 31.08.2018
Hülya : İyi günler mezeler oldukça pratik tatlardır ve sofrada yemeklerin yanında verdikleri lezzetler sayesinde vazgeçilmez olurlar. Önerebileceğimiz pratik mezeler; haydari, acılı ezme, zeytinyağlı fava, nohutun başka bir tonu olan humus, şakşuka, hibeş ve elinizde bulunan bir çok malzeme ile hem kolay hemde lezzetli mezeler yapabilirsiniz. 26.09.2018 21:33:22
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024