Pratik Mezeler

Pratik mezeler, mezeler bir nevi ana yemeklerin süsleridir amaç sofraya görsellik ve şıklık katmak bunu yaparken de lezzetli bir şekilde yapmaktır mezelerde bu durumda vazgeçilmez alternatiflerdir. Her yörenin kendi damak zevkine göre hazırladığı birçok meze çeşidi vardır soğuk sıcak ya da zeytinyağlı yoğurtlu sebzeli. Bunların hepsi birbirinden lezzetli ve pratik tariflerdir.
Bunlardan en pratik ve lezzetli olanlarının bazıları,

Kırmızı köz biber mezesi yapımı için gerekli malzemeler

  • Beş altı adet kırmızı biber
  • Bir kâse yoğurt
  • Bir kaşık tereyağı
  • Bir yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

Kırmızı köz biber mezesi nasıl yapılır?


Mezenin yapımı için öncelikle kırmızı biberlerin közlenmesi gerekir bu işlemi sizin için en uygun yöntem ile yapınız fırında tost da ya da ocakta. Biberler közlendikten sonra kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayın ve bir kaba alın üzerine bir yemek kaşığı kadar nar ekşisi ve tuz ekleyip iyice karışmasını sağlayın. Tüm malzeme karışınca sunum tabağına alın ve bir kâse yoğurdu ister üzerine ister yanına koyun ve üzerine bir kaşık tereyağını eritip dökün. Zevkle yiyebileceğiniz ve misafirlerinize sunabileceğiniz mezeniz hazır.

Domates soslu sebze kızartma için gerekli malzemeler

  • İki adet patlıcan
  • Bir adet büyük patates
  • Dört beş adet sivri biber
  • Üç adet domates
  • İki üç adet sarımsak
  • Tuz
  • Sıvı yağ
Domates soslu sebze kızartması nasıl yapılır?

Bu meze tarifi özellikle pilavların yanında çok tüketilen bir tariftir ayrıca kahvaltılar da gözde olarak kabul edilen yiyeceklerdendir, öncelikle tüm sebzeler yıkanır ve kurulanır.
Patates soyulur ve ince ince dilimlenir patlıcanlar soyulur biberler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır patlıcan ve biberde birer parmak boyutunda doğranır ilk olarak patatesler kızartılır bunun için kızartma tavasına bolca sıvı yağ konulur ve yağ kızarınca patateslerin tuzu atılıp tavaya atılır. Patatesler kızarınca genişçe bir servis tabağına dizilir ve sırayla biber ve patlıcanda kızartılarak patatesin üzerine dizilir son olarak domatesler soyulur küp-küp doğranır ve o da tavaya alınır üzerine iki üç tane sarımsak ince ince doğranıp ilave edilir ve kendi suyu ile iyice pişirilir pişen domates püre kıvamına gelecektir bu şekilde sunum tabağının üzerine gezdirilir ve meze hazır sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Kuru sebzeli meze yapımı için gerekli malzemeler
  • Bir su bardağı kurutulmuş patlıcan
  • Bir su bardağı kurutulmuş biber
  • Bir su bardağı kurutulmuş domates
  • İki adet kuru soğan
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz pul biber
Kuru sebzeli meze nasıl yapılır?

Kuru sebzeler ile yapılan bu meze en çok kış aylarında tüketilir yazdan kışa hazırlık amaçlı kurutulan sebzeler kışın bu şekilde meze olarak kullanılır ayrıca kahvaltılarda da oldukça sık kullanılan bir meze türüdür. Bu mezenin yapımı için öncelikle yemeklik olarak kurutulmuş olan sebzeler ayrı ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar kaynatılır bir arada kaynatmak doğru olmaz çünkü biber çabuk pişerken patlıcan daha geç sürede pişer bu nedenle hepsini ayrı ayrı kaynatıp sonra süzüyoruz ve soğumaları için kenara alıyoruz. Bu esnada iki adet kuru soğanı soyup küp-küp doğruyoruz ve derince bir kaba alıp üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip ocağa alıyoruz ve ocağın altını açıyoruz soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulunca üzerine bir yemek kaşığı salçayı ekliyoruz ve salça da kavruluyor sonra kaynatıp soğuttuğumuz sebzeleri de tencereye alıyoruz ve üzerine yarım çay bardağı kadar su tuz ve pul biber ekleyip iyice kavuruyoruz tüm sosu karışınca altına kapatıp servis ediyoruz isteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt ile de servis edebilirsiniz.
20.01.2024 15:03:33
Pratik Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pratik Mezeler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pratik Mezeler"
Pratik mezelerin en güzel yanı sofraları hızlı bir şekilde süsleyebilmemiz. Bunun için hangi mezeleri önerirsiniz? Üç gün sonra misafirlerim gelecek ve onlara çok güzel bir sofra hazırlamak istiyorum.
Nargül . 31.08.2018

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024