Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla dengeleyen Rumlar, baharatı ölçülü kullanmakla, taze ürünleri tercih etmekle mutfak kültürlerini günümüze kadar taşımıştır. Rum mezelerinden derlediğimiz bu yazıda kendi damak tadınıza uyan bir meze tarifi bulabilirsiniz.

İstifno otu mezesi malzemeleri

  • İstifno otu yaprakları
  • Sirke, limon suyu
  • Sızma zeytinyağı, hardal
  • Yeteri kadar tuz

İstifno otu mezesi nasıl yapılır?


İstifno yabani bir pamuk bitkisidir. Yaz dışında her mevsim yetişir. Rum mezesi olarak bu otun sadece yaprakları kullanılır. Önce buzlu suda bekletilen otlar, sirke ve tuz eklenmiş suyun içinde 20 dakika kadar haşlanır. Daha sonra süzülerek, sızma zeytinyağı, bol limon ve tuzla harmanlanır. İstenirse az zeytinyağı ile seyreltilen hardalla birlikte servis edilir. Bu meze sarımsaklı yoğurt ile de ikram edilebilir.

Afiyet olsun.

Saganaki mezesi malzemeleri

  • 1 adet domates
  • 1 adet sivri biber
  • 1 dilim tercihen keçi peyniri ya da beyaz peynir
  • 1 dilim kaşar peyniri
  • Sızma zeytinyağı
  • Yeterince nane, kırmızı pul biber, kekik ve tuz
Saganaki mezesi nasıl yapılır?

Kenarları kısa bir güvecin içine keçi peynirini ya da beyaz peyniri küçük parçalar şeklinde yayın.
Üzerine domatesi küçük doğrayarak yerleştirin. Sivri biberi doğrayın, baharatları da serpin. Bunların üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Güveci folyo ile kapatarak, düşük ısıdaki fırında pişirin. Sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Ahtapot salatası malzemeleri
  • 80 gram ahtapot
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tutam maydanoz ve dereotu
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tutam karışık yeşillik
  • Yeterince tuz ve karabiber
Ahtapot salatası nasıl yapılır?

Haşlanan ahtapotu ince bir şekilde doğrayın. Bunun içine sızma zeytinyağını, dereotu ve maydanozu, tuz, karabiberi koyarak karıştırın. Bunu servis tabağına alınca yeşilliklerle süsleyerek ikram edin.

Afiyet olsun.

Babagannuş mezesi malzemeleri
  • 4 adet patlıcan
  • 4 adet kırmızı biber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet domates
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz
Babagannuş mezesi nasıl yapılır?

Patlıcanları ve biberleri ocağın üzerinde közleyin. Bunların kabuklarını soyun ve iri iri doğrayın. Sarımsakları tuzla birlikte dövün, limon suyu, zeytinyağı ve rendelenmiş domatesle hazırlanmış bir sos elde edin. Közlenmiş patlıcan ve biberleri bu sosla birlikte harmanlayın. Servis tabağına alarak, üzerine kırmızı pul biber serpin. Bu mezeyi ılık olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı iç bakla ezmesi (Fava) malzemeleri
  • 1 su bardağı kuru bakla
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet kesme şeker
  • Yarım limonun suyu
  • Yeterince tuz
  • Dereotu, kırmızı tatlı toz biber
Zeytinyağlı iç bakla ezmesi (Fava) nasıl yapılır?

Geceden suyun içinde beklettiğiniz kuru baklayı, ertesi gün süzerek, yıkayın. Soğanı yemeklik doğrayarak, 1 çay bardağı zeytinyağının içinde sarartın. Buna kuru baklaları, kesme şekeri ve tuzu ilave edin. Yaklaşık olarak 4 su bardağı su koyarak, baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocağı kapatarak içine kalan yarım çay bardağı zeytinyağını, limon suyu ve ince kıyılmış dereotunu ilave edin. Bu karışımı blenderin içinde püre haline getirin. Karışım hafif sulu lapa kıvamında olur. Böyle olmazsa içine pişerken biraz su ilave edilebilir. Bunu borcamın içine yayarak, buzdolabında bir gece bekletin. Daha sonra dilimleyerek, üzerini dereotu ve zeytinyağı ile süsleyerek ikramınızı yapabilirsiniz.

Rum mezeleri bu şekilde çoğaltılabilir. Her birinin baharatından, malzemesine kadar Rum halkının damak tadını yansıtması, tüm dünya mutfaklarından bir şeyler yansıtması dikkat çekicidir. Günümüzde bizim ülkemizde bile özel Rum mezeleri yapan restoranlar bulunmaktadır. Dilerseniz sizlerde bunu evlerinizde hazırlayabilirsiniz.
19.01.2024 23:59:56
Rum Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Rum Mezeleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Rum Mezeleri"
Tüm rum meze tariflerini görmek isterim
Rusen . 04.01.2018
Neden her mezeden yanlız 3 çeşit yayınlanıyor Tüm çeşitlr olsa daha iyi olurdu
bülent . 28.12.2016

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Meze Sofrası

Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralarda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024