Soğuk Meze Tarifleri

Soğuk meze tarifleri, Doğu Akdeniz'de ve bilhassa mutfağımızda bulunan tek yemek grubudur. Çoğunlukla soğuk olarak servis edilir. Asıl yemek öncesi aperitif şeklinde tüketilir. Mezeler çok farklı türlerde olabilmektedir. Peynir, salam, yoğurt, peynir benzeri kolay olabileceği benzeri, farklı sebzelerden (Barbunya, semizotu, patlıcan, biber vb) ya da deniz mahsüllerinden (Kalamar, karides vb) derlenmiş çeşitleri mevcuttur.
Mezeler karındaki doyurmaktan ziyade özelliktedir. Bu sebeple yemekte minik porsiyonlarda ve farklı birden çok tür yer alır. Bazı meze tarifleri;

Bulgur köftesi tarifi malzemeleri

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 500 gram kaymaklı yoğurt,
  • 3 diş sarımsak,
  • Bir tane soğan 3
  • Çorba kaşığı margarin
  • Bir tane yumurtanın akı,
  • Bir çorba kaşığı nane pul biber, tuz

Bulgur köftesi nasıl yapılır?


Bulguru derin tek kaba alıp ateş gibi suyu dökün üzerini kapatın ve yumuşayana denli bekletin. Soğanı rendeleyin. Sarımsakları ezin. Bulgur yumuşayınca rendeli soğan, un, tuz, sarımsak, nane ve yumurta akını ekleyip güzelce yoğurun. Köfte harcından minik parçalar koparıp yuvarlak minik köfteler yapın. Derin tencereye su doldurup tuz ekleyerek kaynatın. Hazırladığınız köfteleri kaynamış suda haşlayın. Köfteleri kevgirle çıkarıp servis tabağına alın. Margarini tavada eritip pul biberi ekleyin kızarınca ateşten alın.
Köftelerin üst kısmına yoğurt koyduktan hemen ardından biberli eritilmiş yağı da yoğurdun üst kısmına dökün.

Babagannuş tarifi malzemeler

  • 3 tane patlıcan
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 tane soğan
  • 1 çorba kaşığı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • ½ limon suyu
  • 2 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • ½ çay kaşığı kimyon,
  • Tuz, sıvı yağ
Babagannuş nasıl yapılır?

Patlıcanla biberleri arzu eder fırında arzu eder ocağın üzerinde közlüyoruz. Kabuklarını soyup bıçakla incecik doğruyoruz. Soğanı küp-küp doğrayıp sıvı/akışkan yağda kavuruyoruz. Kavrulmuş soğanı közlenmiş patlıcan ve biberle aynı kab içine koyuyoruz. Tahin, kimyon ve tuz ekliyoruz. Başka kapta sarımsaklı yoğurt hazırlayıp limon suyunu ekliyoruz. Hemen ardından yoğurdumuzu patlıcanlı karışıma ekleyip karıştırıyoruz.

Yoğurtlu havuçlu kereviz tarifi malzemeler
  • 2 tane kereviz
  • 2 tane havuç
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tane portakal
  • 3-4 diş sarımsak
  • Bir avuç ceviz
Yoğurtlu havuçlu kereviz nasıl yapılır?

Öncelikle yoğurt, sarımsak, mayonez ve yağ karıştırılır. Havuçlar rendelenip karışıma ek edilir. Kararmaması amaçlı kerevizler çabuk soyulup anında rendelenir ve tüm gerekli malzemeler karıştırılır. Nihai model rondodan geçirdiğimiz ceviz eklenir ve portakal dilimleriyle süslenir.
19.01.2024 16:11:11
Soğuk Meze Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soğuk Meze Tarifleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Soğuk Meze Tarifleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024