Soğuk Mezeler

Soğuk mezeler, meze soğuk olarak yapılan ana yemeklerden önce sofralarımızın daha zengin bir şekilde gösterilmesini sağlayan, hafif olarak yemeğe başlangıç aşamasında mideyi yatıştıran bir yiyecek türü olarak bilinmektedir. Meze dünya kültüründe genel olarak ordövr ismiyle bilinmektedir. Hazırlanan bu lezzet farklı kültürlerde farklı isimlerle bilinmektedir.
Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde meze olarak bilinir, Fransa'da ordövr adıyla bilinir, İspanya'da tapas adıyla bilinir, İtalya'da antipasta gibi isimlerle bilinmektedir. Mezenin nasıl meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir fakat mezenin bizim kültürümüze ulaşması dünyaca ünlü ahçıların gezip gördüğü ülkelerden esinlenerek farklı karışımlarla elde edilen mezeleri bizim kültürümüze ulaştırdıkları bilinen hususlardan olmaktadır. Soğuk mezeler ana yemeklerin daha lezzetli ve iştahla tüketilmesinde öncülük eder ve ana yemeklerin tersine sıcak olarak hazırlanan yemekler gibi olmamakla birlikte mezeyi soğutma kaygısı olmadan sohbet esnasında bile tüketilmesi rahatlıkla sağlanmaktadır.

Avukma soğuk meze olarak yağlı peynir olarak da bilinmektedir. Çökelek, yeşil soğan ve zeytinyağıyla yapılmakta olan bir mezedir. Sofralarda ister meze olarak ister salata olarak tüketebilirsiniz. Yapılış olarak oldukça kolay olan avukma soğuk meze tarifi ana yemeklerin yanında tüketildiğinde bir hayli lezzet kaynağı oluşturmaktadır. Avukma tarifini sizlerle paylaşalım.

Avukma Mal
zemeleri

  • 200 gram çökelek veya lor peynir
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy sivri biber
  • Yarım bağ maydanoz
  • Yarım bağ taze yeşil nane
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Yeşil biber
  • Tuz
  • Pul Biber
  • Karabiber

Avukma Nasıl Yapılır?


Soğuk meze olan avukma yapılışına ilk olarak hazırlamış olduğumuz kuru soğanların kabuklarını soyarak başlayalım. Kabukları soyulan kuru soğanları ince ince olacak şekilde güzelce kıyalım ve tuzla ovalım. Sonrasında ince ince kıyılan ve tuzla ovulan kuru soğanları bir kaba alalım ve domateslerin kabuklarını da soymaya başlayalım. Kabukları soyulan domatesleri doğrama tahtasında küçük küçük doğrayalım ardından doğradığımız domatesleri de kaba alalım. Yeşil naneyi, maydanozu, yeşil biberleri de güzelce kıyalım ve kıyılan malzemeleri de kaba alarak güzelce harmanlayalım. Harmanlanan malzemelerin üzerine karabiber, pul biber ve sızma zeytinyağını da ilave ederek tekrar karıştıralım. Mezemiz hazırdır servise sunulabilir.

Yoğurtlu Kabak Mezesi Malzemeleri

  • 3 Adet kabak
  • 2 diş sarımsak
  • 1fincan kadar ceviz içi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Yarım demet dereotu
  • Bir fincan sızma zeytinyağı
Yoğurtlu Kabak Mezesi Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu kabak mezesine kabakları ve dereotunu güzelce yıkayarak başlayalım. İyice yıkanan kabaklar kabuklarından ayrıştırılarak rendenin en ince olan kısmıyla rendeden geçirilir. Bu aşamadan sonra önceden hazırlanan bir tavaya sızma zeytinyağı ilave edilerek ocağa alınır ve kısık ateşte yağın kızışması beklenir. Kızışan zeytinyağı içerisine rendelenen kabaklar ilave edilerek kabakların pembeleşmesi beklenir. Pembeleşen kabakların üzerine tuzu, karabiberi, ince ince kıyılmış olan dereotu ilave edilir. Bu malzemelerinde eklenmesiyle birkaç dakika tavada kavrulmaya devam edilir ve kavrulan malzemeler soğumaya bırakılır. Bu arada bizde süzme yoğurdu bir kaba alarak içerisine güzelce dövülmüş olan sarımsakları, pul biberi, dövülmüş olan cevizi ve sızma zeytinyağını da kaba ilave ederek karıştıralım. Soğuyan kabak rendesi de yoğurt kabının içerisine ilave edilerek karıştırılır. Bu şekilde soğuk mezemiz hazır hale gelmiş bulunmaktadır. Servis tabaklarına alınarak servise sunulabilir.

Haydari Mezesi Malzemeleri
  • 1 kâse süzme yogurt ya da normal yoğurt
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 2 dilim beyaz peynir
  • 3 diş sarımsak
  • Karabiber
Haydari Mezesi Nasıl Yapılır?

Beyaz peynirler bir kaba alınarak çatal ya da başka bir materyal yardımıyla iyice ezilir. Bol su ile yıkanan dereotu doğrama tahtasında ince ince kıyılır. Hazırlanan tereyağı bir tava içerisine alınır ve kızdırılmaya bırakılır kızan tereyağının içerisine kuru nane ilave edilerek biraz kavrulur. Bir kaba süzme yoğurdu alarak hazırlanan beyaz peynir, ince ince kıyılan dereotu, tereyağıyla kavrulan nane, dövülmüş sarımsaklar, karabiber ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. Bütün malzemelerin eklenmesiyle karıştırılan meze servise sunulması için hazırdır. Servis tabaklarına alınarak afiyetle yenilmesi için servis edilebilir.

19.01.2024 03:34:54
Soğuk Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Soğuk Mezeler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Soğuk Mezeler"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024