Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı mezeler, mezelerin içinde en lezzetli olanlarındandır. Zeytinyağı tadı ile lezzet katılan mezeler artık sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmektedir. Ev hanımları bu lezzetleri sofralarında bolca bulundurmakta ve yapmaktadırlar. Ülkemizin her bir bölgesinde bolca farklı tat olarak zeytinyağlı mezeler yapılmakta ve yenmektedir. Aslında tariflere baktığımızda hemen tüm mezelerde zeytinyağı bulunmaktadır.

Zeytinyağlı mezeler soframızın vazgeçilmez tadıdır. Kolay hazırlanması ve soğuk olarak yenilmesi daha lezzetli kılmaktadır. Zeytinyağlı ile yapılan birçok mezelerimiz vardır. Ülkemizde hemen her bölgede sofralara konulan mezelerde tat katması ve lezzetini artırmak için zeytinyağlı yapılmaktadır. Zeytinyağlı mezelerinin en güzel ve en lezzetli olanları şunlardır.

Zeytinyağlı yaprak sarma mezesi malzemeleri 

  • 1 bardak zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 500 gram pirinç
  • Taze asma yaprağı

Zeytinyağlı yaprak sarma mezesi nasıl yapılır?


Zeytinyağına soğanları ince ince doğradıktan kavrulur. Yarım kilo pirincimizi bir kaba koyarak tuzlu suda bekletilir. Sonrasında ise diğer malzemelerimiz pirinç, acı biber, tuz, karabiber ve tavuk suyu tencerenin içine eklenir ve tadı kontrol edilir. Bu malzemelerimiz ateşte kavrulur. 10 -15 dakika sıcak suda bekleyen yaprakları süzdükten sonra hazırladığımız içi yaprakların içerisine simetrik olarak koyun ve sarın.
Tencereye düzgün bir şekilde koyulması sarmaların düz bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Kısık ateşte pişirilir ve üzerine limon gezdirilmesi de tadı artıracaktır.

Zeytinyağlı havuç ezme mezesi malzemeleri

  • Yarım kilo havuç
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım kilo yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 bağ maydanoz
Zeytinyağlı havuç ezme mezesi nasıl yapılır?

Havuç bol su ile yıkandıktan sonra kazınması yapılır ve dikkatle rendelenir. Ayrı bir rendelemesi yapılan soğan zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavrulur ve üzerine havuç eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişirilirken sürekli kontrol edilerek karıştırılır. Sonra da mezemiz soğumaya bırakılır. Daha sonra ise sarımsaklar çok ince şekilde kesilir ve ezme makinasının içinden geçirilir. Sonra sarımsaklar yoğurt ile karıştırılır ve havuçların üzerine dökülerek karıştırılmaya başlanır. Bu haliyle hazır hale gelmiştir ve servis tabaklarına konulur ve maydanoz ile süslemesi yapılır. Yemeğe hazır hale gelir.

Zeytinyağlı mezelerden bazıları bunlardır. Yapımı da çok kısa süren bu mezeler sofralarımızda sürekli yediğimiz yemeklerdir. Zeytinyağlı mezeler diğer meze çeşitlerine göre daha fazla sevilmekte ve daha fazla tüketilmektedir. Hemen her sebze ve ürünlerde zeytinyağı kullanımı yapılabilir ve kesinlikle sağlığa zararlı değildir. Hatta insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı meze içinde kullanılması ve yapılması da sağlığa oldukça faydalıdır. Zeytinyağlı mezeler akşam yemeklerinde, eğlencelerde, pikniklerde ve içkili ortamlarda da tüketimi yapıldığı için her ortama uyum sağlayan soğuk yemeklerdir. Yapımı da pratik olan zeytinyağlı mezeler Türkiye'de her bölgede yapılmaktadır. Birçok çeşidi bulanan bu mezeler damak tadımızın vazgeçilmez soğuk zeytinyağlı mezelerdir.
21.01.2024 04:49:55
Zeytinyağlı Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Mezeler Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Mezeler"
Merhaba bana göre sofraların asıl güzelleşmesini sağlayan etken sofrada bulunan mezelerdir. Meze çeşitlerini çok yaparım ama zeytinyağı meze daha öne hiç yapmadım. Bu mezelerde sadece zeytinyağı mı kullanmam gerekiyor yoksa karışık yağ mı kullanmam gerekiyor?
Tennur . 24.10.2018 14:35:55

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024