Antep Mezeleri

Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve birbirinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmaktadır.

Bu muhteşem mezeleri evinizde hazırlayarak her yemeğinizi ziyafete dönüştürebilirsiniz. Kolay gelsin.

Babagannuş Malzemeleri

>
(Antep usulü patlıcan salatası)
  • 4 adet orta büyüklükte patlıcan
  • 5 adet orta boy domates
  • 5 adet kırmızı biber
  • Küçük bir kâse ince doğranmış maydanoz
  • 3 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 6 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

Babagannuş Nasıl Yapılır?


Patlıcanların karınlarına birkaç tane çizik attıktan sonra fırın tepsisine koyarak domatesler ve biberler ile 250 derece fırında közlüyoruz. Domatesler ile biberler patlıcandan daha çabuk pişeceği için patlıcanlardan daha önce fırından alınız.

Patlıcanlar pişinceye kadar biberlerin ve domateslerin kabuğunu soyuyoruz. Biberleri tıpkı salataya doğradığımız irilikte doğruyoruz. Patlıcanlar piştikten sonra onların da kabuğunu soyduktan sonra ne ince ne kalın olacak şekilde doğruyoruz. Domatesleri de patlıcanla aynı irilikte doğrayıp üzerine ilave ediyoruz.

Daha sonra zeytinyağını, nar ekşisini, tuzunu ve baharatlarını ilave edip karıştırıyoruz. En son maydanozu ilave edip servis tabağına alıyoruz.

Afiyet olsun.

Antep Usulü Yeşil Mercimek Salatası

  • 1 çorba kasesi ıslatılmış yeşil mercimek
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 küçük kâse ince doğranmış taze nane
  • 1 kâse ince doğranmış maydanoz
  • 1 küçük kâse ince doğranmış dere otu
  • 1 çar bardağı pirinç
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 adet orta büyüklükte havuç
  • 3 dal yeşil soğan
  • 2 çay kaşığı kadar sumak
  • 1 adet limon
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
Antep Usulü Yeşil Mercimek Salatası Nasıl Yapılır?

Öncelikle yeşil mercimeği bir tencereye alıp üzerini aşacak kadar kaynar su ilave ederek ocağa alıyoruz. Bir miktar tuz atıp bir iki taşım kaynatıyoruz. Mercimeğin çok fazla yumuşamaması gerekiyor. Dişe dokunur sertlikte olmalı. Eriyen mercimeğin salatası lezzetli olmaz. Mercimek istenilen kıvamda pişince suyunu süzerek bir kenara alıyoruz. Başka bir tencerede yine aynı şekilde pirinçleri de haşlıyoruz ve suyunu süzüyoruz.

Bir tavanın içine zeytinyağını ayıp bir miktar kızdırıyoruz. Daha sonra kuru soğanı yemeklik doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Havucu rendeleyip tavaya atıyoruz. Birkaç dakika bu şekilde kavuruyoruz ve ocağın altını kapatıp mercimeği ve pirinci ilave ediyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra geniş bir salata kasesine boşaltıyoruz.

Yeşillikleri ilave edip karıştırıyoruz. Üzerine limon sıkıp baharatlarını da ilave ettikten sonra mercimek salatası hazır hale gelecektir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 10:15:14
Antep Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Antep Mezeleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Antep Mezeleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

Meze Sofrası

Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralarda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024