Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin kültür, adet, gelenek ve göreneklerini de yansıttığı için diğer yörelerde de Hatay mezeleri ismi ile anılmakta ve yenmektedir.
Lezzet olarak bir eşi daha olmayan mezelerin merkezi Hatay mezeleri desek yanlış değildir.

Hatay mezeleri bulunduğu bölgede hatta diğer bölgelerimizde yaygın olarak yapılarak yenilmektedir. Yörede bu mezeler hemen her sofrada bulunmaktadır. Yapımı da çok pratik olan bu mezeler damak tadına uygun olmasından ve lezzet olarak da çok güzel olmasından dolayı Hatay bölgesine özgü olarak sofralarımızda yemekteyiz. Soğuk olarak tüketilmesi de lezzetine lezzet katmaktadır. Hataya özgü en çok yenilen mezeler tarifleri ve yapımları ile şöyledir.

Babagannuş; malzemeleri şunlardır.
  • 4 adet patlıcan
  • 3 adet domates
  • 2 adet kırmızıbiber
  • 1 adet yeşilbiber
  • 3 adet diş sarımsak
  • 1 kaşık pul biber
  • 1 kaşık kimyon
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kaşık tuz
  • 1 kaşık nar ekşisi
Yapılışı: tüm ürünler közlenmeli ve iri şekilde olmalıdırlar. Közlenen domates, patlıcanın kabukları soyulur. Közlenen biber ise küçük olarak doğranmalıdır. Ezme şeklinde yapılacağı için ezme kadar küçük olmasına dikkat edilmelidir.
Domates ve patlıcanda aynı şekilde küçük şekilde doğrandıktan sonra bir kap içerisine hepsi toplanır. Baharatları atıldıktan sonra uzun bir süre karıştırılması gerekir. Karıştırılma bittikten sonra babagannuş mezesi hazır hale gelmiştir.

Acılı biber ezmesi;.
  • 1 adet kırmızıbiber (Acı)
  • 1 kaşık biber salçası
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 1 kaşık nar ekşisi
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 kaşık tuz
Yapılışı: acılı biber ezmesini yapmak için ilk önce biber salçasını, zeytinyağı ile nar ekşisini de ekleyerek birbirine yedirilmesi sağlanır. Menü içerisinde bulunan soğanı alarak kabukları ince olarak soyulmalı çok küçük olarak kıyılması gerekir. Domatesleri kabukları soyulmadan yapılmaması gerekir. Kabukları soyulduktan sonra ezme kıvamına gelecek kadar doğranmalıdır. Sonrasından doğranan domatesleri, soğanları, maydanozu, biberleri birbiri ile karıştırın. Yapılan sos da üzerine dökülerek karışımı yapılır ve mezemiz hazır hale gelir.

Tarator

  • Yarım bardak tahin
  • 1 bağ kıyılmış maydanoz
  • 2 bardak süzme yoğurt
  • İnce dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: ezme yapımı olacağı için maydanozlar en ince hale gelecek kadar doğranması yapılır. Ceviz içi un gibi olması gerekmektedir. Bir kap içerisinde ceviz içini, tahini ve maydanozları iyice karıştırınız. Karışımın içerisine süzme yoğurdu da ekleyerek yine karıştırınız. Çok az tadına bakarak tuz atınız ve yine karıştırınız. Karışım bittikten sonra acılı biber ezmesi yemeğe hazırdır.

Humus
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • Yarım bardak tahin
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 bardak limon suyu
  • 1 kaşık tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
Yapılışı: nohutların kabuklarını soyarak robotta çekiniz. Nohudun üzerine tahini ekleyin ve sonrasında zeytinyağı ve limon suyunu ekleyerek kaşık ile iyice karıştırın. Tadına bakarak kimyon ve tuzu ekleyin. Humusun katı olmaması için kaynar su eklemesi yapılır tabi ki katı ise. Krema kıvamına gelene kadar karıştırın ve malzemelerin birbiri ile karışmasına dikkat ediniz. Zeytinyağını üzerine döktükten sonra servise hazırdır.

Söğürme veya yoğurtlama

  • 4 adet çekirdeksiz patlıcan
  • 1 bardak süzme yoğurt
  • 1 tabak ev yapımı yoğurt
  • 3 adet sarımsak
  • 1 kaşık tuz
  • 2 kaşık zeytinyağı
Yapılışı: ateş üzerinde patlıcanlar közlenir. Közlenen patlıcanların kabuğu soyulur. Bıçak ile ince ince doğraması yapılır. Tam olarak ezilen patlıcandan sonra yoğurt ile sarımsak karışımı yapılır. Daha sonra ikisi birbirine karıştırılması gerekir. Sonrasında iyice karıştırıldığından emin olduktan sonra zeytinyağı ekleyerek tekrar karıştırın. Artık yemeğe hazır olmuştur.

Hatay mezeleri Hatay yöresine ait en meşhur mezeleri kısaca ve pratik şekilde anlatmaya çalıştık. Bu mezeler Hatay bölgesi ile özdeşleşmiş ve Hatay'da her sofrada bulunan mezelerdir. Bu mezelerin ünü artmış ve hemen her yerde keyifle yenilen mezeler konumuna gelmiştir. Yöresel olarak malzemeleri değişebilir ama isimleri hemen hemen aynıdır. Her yörenin kendi lezzetine ait tatları olduğu gibi Hatay mezeleri ise genel olarak acı yapılmakta ve acılı şekilde tüketilmektedir.
20.01.2024 09:37:00
Hatay Mezeleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hatay Mezeleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Hatay Mezeleri"
Merhaba, Hatayın mezelerinin meşhur olduğunu daha önce duymuştum ve bazı türlerini yediğimde çok hoşuma gitmişti. Bu mezelerden hangisi en acısı olur? Bana en acısından meze lazım.
Sebil . 09.09.2018 21:33:28

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

Meze Sofrası

Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralarda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024