Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerinde Meze ya da Meza olarak bilinen bu aperatifler İtalya'da Antipasta, Fransa'da Ordövr, İspanya'da Tapas, Mağrip ülkelerinde Mukabalat olarak bilinmektedir.
Mezeler çok değişik türlerde olabilir. Duruma göre peynir, salam, yoğurt ya da meyveler meze sayılabildiği gibi sebzelerden ya da deniz mahsullerinden hazırlanmış çeşitleri de mevcuttur.
Belli başlı meze isimleri- Turşular, her çeşit turşu meze çeşidi olarak değerlendirilebilir. Özellikle kornişon, kırmızı biber ve pancar turşusu hem meze olarak hem de mezelerin hazırlanmasında kullanılabilir.
- Salatalar, her türlü salata meze olarak sunulabilir. Rus salatası, Amerikan salatası, çoban salata, gavurdağı salatası, patlıcan salatası, ahtapot salatası, beyin salatası sevilen mezelerdir.
- Peynirler, Beyaz peynir, tulum peyniri, eski kaşar, gravyer, örgü peynir, otlu peynir gibi peynirler rakı ya da şarabın yanında meze olarak tüketilebilir.
- Soğuk etler, Çiğ köfte, pastırma, salam, söğüş dil, söğüş tavuk, çerkez tavuğu, midye dolma ve soğuk balıklar bu meze olarak servis edilebilir.
- Çirozlar, Tuzla işlem görerek saklanmış ve kurutulmuş balıklar bu grupta sayılabilir.
Uskumru, istavrit, mersinbalığı sevilen çiroz balıklarıdır. Zeytinyağı, limon ve sirke ile de servis edilir
- Zeytinyağlı sebzeler, Barbunya fasulye pilakisi, zeytinyağlı börülce, zeytinyağlı enginar, Piyaz
- Zeytinyağlı dolma ve sarmalar, Şeyh-ül mühşi, zeytinyağlı yaprak sarması, zeytinyağlı patlıcan dolması
- Yoğurtla ve domates sosuyla hazırlanmış kızartmalar, Yoğurtlu şakşuka, patates, patlıcan, havuç, kabak kızartmaları, soğan halkası, tavuk pane, kaşar pane
- Ezmeler, en yaygın olanı acılı ezmedir. Ayrıca 'fava' olarak bilinen bakla ezmesi ve 'humus' olarak bilinen nohut ezmesi de ezme sınıfına girer. Muhammara, acuka, cevizli biber sevilen ezme türleridir.
- Yoğurtlu mezeler, Tarator, haydari, borani, yoğurtlu semizotu, süzme, cacık, kabak yoğurtlama, havuç yoğurtlama, topalak, yoğurtlanmış brokoli ya da karnabahar salatası,
- Sıcak mezeler; Mini tavuk şiş, mini börekler (En yaygın olanı sigara böreği), mini köfteler, midye tava, sac kavurma, karides tava, arnavut ciğeri, kalamar pane, patates kroket, sosis tava, karides güveç
- Çemen
- Dip Soslar; kraker, cips, havuç, salatalık gibi yiyeceklerin batırılarak yendiği koyu kıvamlı soslar
- Havyar
- İçli Köfte
21.01.2024 02:33:08
Meze İsimleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|