Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerinde Meze ya da Meza olarak bilinen bu aperatifler İtalya'da Antipasta, Fransa'da Ordövr, İspanya'da Tapas, Mağrip ülkelerinde Mukabalat olarak bilinmektedir.

Mezeler çok değişik türlerde olabilir. Duruma göre peynir, salam, yoğurt ya da meyveler meze sayılabildiği gibi sebzelerden ya da deniz mahsullerinden hazırlanmış çeşitleri de mevcuttur.

Belli başlı meze isimleri

  • Turşular, her çeşit turşu meze çeşidi olarak değerlendirilebilir. Özellikle kornişon, kırmızı biber ve pancar turşusu hem meze olarak hem de mezelerin hazırlanmasında kullanılabilir.
  • Salatalar, her türlü salata meze olarak sunulabilir. Rus salatası, Amerikan salatası, çoban salata, gavurdağı salatası, patlıcan salatası, ahtapot salatası, beyin salatası sevilen mezelerdir.
  • Peynirler, Beyaz peynir, tulum peyniri, eski kaşar, gravyer, örgü peynir, otlu peynir gibi peynirler rakı ya da şarabın yanında meze olarak tüketilebilir.
  • Soğuk etler, Çiğ köfte, pastırma, salam, söğüş dil, söğüş tavuk, çerkez tavuğu, midye dolma ve soğuk balıklar bu meze olarak servis edilebilir.
  • Çirozlar, Tuzla işlem görerek saklanmış ve kurutulmuş balıklar bu grupta sayılabilir.
    Uskumru, istavrit, mersinbalığı sevilen çiroz balıklarıdır. Zeytinyağı, limon ve sirke ile de servis edilir
  • Zeytinyağlı sebzeler, Barbunya fasulye pilakisi, zeytinyağlı börülce, zeytinyağlı enginar, Piyaz
  • Zeytinyağlı dolma ve sarmalar, Şeyh-ül mühşi, zeytinyağlı yaprak sarması, zeytinyağlı patlıcan dolması
  • Yoğurtla ve domates sosuyla hazırlanmış kızartmalar, Yoğurtlu şakşuka, patates, patlıcan, havuç, kabak kızartmaları, soğan halkası, tavuk pane, kaşar pane
  • Ezmeler, en yaygın olanı acılı ezmedir. Ayrıca 'fava' olarak bilinen bakla ezmesi ve 'humus' olarak bilinen nohut ezmesi de ezme sınıfına girer. Muhammara, acuka, cevizli biber sevilen ezme türleridir.
  • Yoğurtlu mezeler, Tarator, haydari, borani, yoğurtlu semizotu, süzme, cacık, kabak yoğurtlama, havuç yoğurtlama, topalak, yoğurtlanmış brokoli ya da karnabahar salatası,
  • Sıcak mezeler; Mini tavuk şiş, mini börekler (En yaygın olanı sigara böreği), mini köfteler, midye tava, sac kavurma, karides tava, arnavut ciğeri, kalamar pane, patates kroket, sosis tava, karides güveç
  • Çemen
  • Dip Soslar; kraker, cips, havuç, salatalık gibi yiyeceklerin batırılarak yendiği koyu kıvamlı soslar
  • Havyar
  • İçli Köfte
21.01.2024 02:33:08
Meze İsimleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Meze İsimleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Meze İsimleri"
Dışarı da yemek yediğimiz zaman hiç şüphesiz çoğumuzun afiyetle yediği şeylerden biri mezelerdir. Ben bu mezeleri hep evde denemek istemişimdir ancak pek tarif bulamadım. Sizin yazınızda önerdiğiniz mezelerin tarifini verir misiniz veya hangi siteden ulaşabilirim yazarsanız sevinirim.
funda . 04.09.2018 20:41:59

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştir...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

Meze Sofrası

Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralarda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024