Tahinli Meze

Tahinli meze derken birçok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Bir de mezelerle birleştirildiğinde damak tadımıza değişik lezzetler katar. Şimdi sizlere bildiğim kadarıyla 3-4 çeşit tahinli meze tarifi vereceğim.

Tahinli Meze Tahinli Közlenmiş Patlıcan Mezesi Malzemeleri 3- 4 Kişilik

  • 3- 4 adet orta boy közlenmiş patlıcan
  • 1,5 limon suyu
  • Bir tutam maydanoz
  • Birkaç tane ceviz
  • Bir tutam tuz
  • 1-1,5 fincan tahin
  • Zeytinyağı
  • Kırmızı pul biber

Tahinli Közlenmiş Patlıcan Mezesi Nasıl Yapılır?


Patlıcanları közleyelim.
Közlenmiş patlıcanlar soyulup incecik doğranır. Çukur bir kaba koyup üzerine tuzu, tahini ve limon suyunu döküp iyicene karıştırırız. Bu patlıcanlı karışımı bir servis tabağına alırız. Çukur bir tavada zeytinyağını kızdırıp kızan yağın üzerine kırmızı pul biberi atıp yakmadan azıcık kavurunuz. Servis tabağına aldığınız patlıcanın üzerine cevizi ufalayıp maydanozu ufak ufak kıyıp dökünüz. Kızdırdığınız kırmızı pul biberli yağı patlıcanlı karışımın üzerine gezdiriniz.

Afiyetle tüketiniz.

Tahinli Meze Havuçlu Tahinli Meze Malzemeleri

  • 1- 2 yemek kaşığı tahin
  • 2- 3 orta boy havuç
  • 4 tane ceviz
  • 4- 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1- 2 orta boy sarımsak
  • 1 adet portakal
Havuçlu Tahinli Meze Nasıl Yapılır?

Yoğurt, tahin, maydanoz ve sarımsağı bir kapta hazırlanır.
İyice karıştırılır. Diğer tarafta ise havuçlar rendelenip kısık ateşte az bir yağda kavrulur sotelenir. Bu karışım soğuyana kadar bekletilir. Soğuyunca yoğurt, tahin, maydanoz ve sarımsaklı karışıma ilave edilir. Üzerine portakal dilimleyip isteğe bağlı olarak dere otun döküp servise hazır hale getirilir.

Afiyet olsun.

Tahinli Meze Tahinli Taratorun Malzemeleri
  • 1 tutam maydanoz
  • 1,5 limon suyu
  • 400- 500 gram süzme yoğurt
  • 6- 8 yemek kaşığı tahin
Tahinli Taratorun Nasıl Yapılır?

Süzme yoğurdu bir çatal yardımıyla iyicene çırpıyoruz. Yoğurt çok katıysa biraz su ile sulandırıyoruz. Cıvık olmamalıdır. Limonu sıkıp çekirdeklerini ayıklıyoruz. Maydanozları yıkayıp incecik şekilde kıyıyoruz. Yoğurdu tahinle çırpıp iyicene karıştırıyoruz. Üzerine limon suyunu ve maydanozu döküp servis tabaklarına koyup servise hazır hale getiriyoruz.

Afiyet olsun.

Tahinli Meze Humusun Malzemeleri
  • Yarım kilo haşlanmış kabukları soyulmuş nohut
  • 7- 8 diş sarımsak
  • 2 tane limon suyu sıkılmış
  • 250 gram tahin
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Bir tutam maydanoz
  • Kimyon
  • Sumak
  • İsteğe göre salatalık turşusu
Tahinli Meze Humusun Nasıl Yapılır?

Nohutlar haşlanıp kabukları soyulur. Süzgeçten ya da blenderden geçirilir. Hiçbir parçacık kalmayacak şekilde. Sarımsak rendelenip tahinin içine atılır tuzu, limonu, kimyonu tahinli karışıma ilave edilir. Bu tahinli karışım nohuda ilave edilip iyicene karıştırılır. Servis tabağına alınır. Bir tavada yağ kızdırılıp kırmızı biberi ve sumağı yanmayacak şekilde 10-15 saniye kavurun. Kavurduğumuz kırmızı biber ve sumaklı karışımı servis tabağına aldığımız tahinli karışımın üzerine dökülür. Maydanozlar ince ince kıyıp servis tabağımız süslenir.

Afiyetle tüketmeniz dileğiyle.
20.01.2024 15:32:55
Tahinli Meze ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tahinli Meze Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tahinli Meze"
Hatay iline gittiğim zaman tahinli mezeler yedim hepsi çok güzeldi. Tahinli mezeleri evde denemek istiyorum. Tahinli közlenmiş patlıcan mezesi için gerekli olan malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır? Tahinli havuç mezesi için gerekli olan malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır? Tahinli meze hum musun malzemeleri ve yapılışı nasıldır? Detaylı bilgi verir misiniz?
Naciye . 06.10.2018 22:12:15

Meze İsimleri

Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gi...
Devamını Oku

Kumpir Mezeleri

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilme...
Devamını Oku

Patlıcan Mezeleri

Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin y...
Devamını Oku

Kahvaltılık Mezeler

Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler de...
Devamını Oku

Tarama Meze

Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan...
Devamını Oku

Hatay Mezeleri

Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en ...
Devamını Oku

Mangal Yanına Meze

Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi t...
Devamını Oku

Atom Meze

Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük...
Devamını Oku

Patlıcanlı Mezeler

Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çe...
Devamını Oku

Mantar Meze

Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet ol...
Devamını Oku

Soğan Mezeleri

Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezel...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu meze...
Devamını Oku

Süzme Yoğurtlu Mezeler

Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırlandıktan s...
Devamını Oku

Oktay Usta Meze Tarifleri

Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemeklerin l...
Devamını Oku

Yunan Mezeleri

Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukça ...
Devamını Oku

Tavuklu Mezeler

Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması s...
Devamını Oku

Antakya Mezeleri

Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilimize has mezeleridir. Antakya yöresine has meze...
Devamını Oku

Rum Mezeleri

Rum mezeleri, Rum mutfağının yemekleri olduğu kadar mezeleri de ayrı lezzettedir. Uzun yıllar boyunca diğer mutfakların özelliklerini kendi mutfaklarıyla den...
Devamını Oku

Meze Sofrası

Meze sofrası, ana yemeklerimizin yanında değişik tat olarak bizlerin ağız tadına uygun karışımlar olarak bilinmektedir. Meze eski zamanlardan beri sofralarda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024