Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hem de basit olması sayesinde kolaylıkla her yemeğin yanına yapılabilir. Fakat bu mezeler doyurucu amaçlı olmayıp sadece sofralarda ve yemeklerde daha zengin bir görünüm sağlamakla beraber lezzete lezzet katmaya yaramaktadır.
Hem hafif ve hem lezzetli olan tavuk ekonomik bir gıda ürünü olmaktadır. Bu nedenle sık sık tercih edilmektedir. Hafif olmasının sayesinde diyet yapanlar tarafından da tüketilebilir olması da artı olarak hayatımıza yansımaktadır. Bu lezzetli tavuk baharat çeşitleri ile nefis tariflere bürünür. Tavuk kullanımının en lezzetli ve en beğenilen yönü mezelerdir. Örneğin hem basit hem de zamanınızı çok almayacak bir tariften bahsetmek istiyorum.
Tavuklu Meze Malzemeleri
4 Adet Tavuk Göğsü
2 Su Bardağı Yoğurt
1 çay Bardağı Mayonez
4 Diş Sarımsak
1 çay Bardağı Dövülmüş Ceviz
Karabiber
Tuz
Kırmızı Pul Biber
Tavuklu Meze Nasıl Yapılır?
İlk olarak tavukları iyice temiz bir şekilde yıkayalım. Daha sonra derin bir tencerenin içinde kaynamaya bırakılır. Haşlanan tavuklar, ince ince ayrılır ve iyice didilir. Sarımsaklar dövülür veya ince şekilde rendeden geçirilir. Ayrıca bu arada bir karıştırma kabına, dövülmüş ceviz içi, mayonez, sarımsak ve tuz ile yoğurt eklenerek didilen tavuk etleri de eklenerek iyice karıştırılır.
Bir miktar karıştırıp yeterli olacak kadar karıştırıldığından emin olduktan sonra tavuklu mezemiz hazır bir hale gelmiş demektir. Daha sonra servisinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. İsteğe bağlı üzerine pul biber veya toz kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Mezemiz oldukça lezzetli olmaktadır. Bir de tavuklu mezeler arasında basit bir tarif ise çerkez tavuğu mezesi bulunmaktadır.
Çerkez tavuğu mezesi malzemeleri
1 parça tavuk göğsü 250-300 gr
1 su bardağı Tavuk suyu (Ya da süt)
5 çorba kaşığı toz ceviz içi
3 adet bütün ceviz içi
3 diş Sarımsak
150 gram galeta unu ya da ekmek içi
Pul biber, kimyon
1 çorba kaşığı tereyağı
Çerkez tavuğu mezesi nasıl yapılır?
İlk olarak tavuğu derin bir tencereye alalım ve üzerini hafif geçecek kadar su dolduralım ve pişirelim. Bir parça tavuğu ayırın ve diğer kalan tavuğu ise didikleyin. Tavuğun kaynatıldığı tavuk suyunu derin bir kaba alıp, galeta ununu karıştıralım ve didiklediğimiz tavuk etlerini, dövülmüş sarımsağı katarak iyice ezelim. Pul biber atalım ve olduğunca çok karıştıralım. Ayrıca bol bir şekilde ezelim. Tamamen macun kıvamına gelmesi gerekmektedir. 3 çorba kaşığı çekilmiş ceviz içini de ilave edelim. Tuz atılır. Daha sonra tereyağını kızdırıp pul biberle karıştırıp hemen ocaktan alınmalıdır. Kıvamını alan mezeye ayırdığımız didikli olan tavuğu serpelim ve iri cevizleri serpelim. Son olarak da tereyağını gezdirin bu şekil ve tat vermek için yapılır. Böylece tavuk mezeniz hazır halini almış olur. Son olarak tavuklu mezenin nohutlu olanının tarifini vermek istiyorum.
Nohutlu tavuklu malzemeleri
Didiklenmiş tavuk eti
Haşlanmış nohut
Bol sarımsaklı yoğurt
Kırmızı biberli sıvı yağ
Yufka kıtırları
Nohutlu tavuklu nasıl yapılır?
Malzemeler göz kararı olmaktadır. Ne kadar yapılacak ise o kadar malzeme kullanılır. Tavuk etini, nohudu, sarımsaklı yoğurt ile karıştırın. Sıvı yağ içinde kızdırdığınız kırmızı biberi yoğurdun üzerine dökülür. En üste de yoğurt hiç görülmeyecek kadar yufka kıtırı ile kapatın. Yufka kıtırlarını sıcak sıcak yaparsanız güzel olmaktadır fakat soğuk da olsa lezzetinden hiçbir şey kaybetmemektedir. Böylece hem basit hem de kolay olan tavuklu mezeniz hazır olmaktadır.
20.01.2024 06:20:15
Tavuklu Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba akşam misafirim var sabahtan bunları hazirlarsam akşama kadar kalsa bir sıkıntı olur mu tadında bozulma falan olur mu acaba Mute . 05.09.2018 11:45:23
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024