Yılbaşı Meze Tarifleri
Yılbaşı meze tarifleri deyince aklımıza birçoğumuzun aklına çeşitli menüler gelir. Yeni bir yıla adım atarken insanlar, yılbaşı akşamında evlerinde çeşitli hazırlıklar yaparak yeni yılın sevincini yaşamak isterler. Bu hazırlıklar kapsamında genellikle kutlama amacıyla çeşitli yemekler ve mezeler yapılır. Bu yemekler çoğunlukla meze tadındadır. Bu nedenle, yılbaşına özel mezeler meydana gelmiştir. Yılbaşı mezeleri o kadar lezzetlidir ki insanlar bu özel günde keyif içinde ağırlıklı olarak bu mezelere ilgi göstermektedir.
Yılbaşı Meze Tarifleri
Yılbaşı meze tariflerini vermeden önce, yılda bir kez kutlanan bu özel gün için halk arasında "yılbaşı mezesi" olarak ayrılmış özel bir menünün ortaya çıktığını belirtmek gerekir. Bu geceyi keyif içinde geçirmek isteyen kişiler, kusursuz tatlarla taçlandırmak için genellikle bu mezeleri sofralarında bulundurur ve tüketirler.
Patatesli Meze
Malzemeler:
- 5 adet orta boy patates
- 3 diş sarımsak
- 1 adet limon
- Toz biber, kimyon, dereotu, maydanoz ve tuz
- Zeytinyağı
- Süzme yoğurt
Yapılışı:
Patatesleri yüksek ısıda yaklaşık 30 dakika kadar yumuşayana kadar fırında ısıtınız. Patatesler yumuşadıktan sonra kabuklarını soyarak bir kap içerisinde ezin. Bu ezme işlemi sırasında toz biber, kimyon, tuz ve bol limon ekleyerek hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Daha sonra kıvamına geldikten sonra yuvarlak şekiller vererek bir tepsi üzerine dizin ve sunum açısından üzerine yoğurt ekleyin ve maydanoz ile süsleyin. Soğuduktan sonra yılbaşı gecesi için sunuma hazırdır.
Humus Ezmesi
Malzemeler:
- 300 gr nohut
- Tahin
- Sarımsak, limon, sıvı yağ
- Kimyon, sumak, karabiber, toz biber, maydanoz
- Tuz
Yapılışı:
Bir gün önceden nohudu suya koymak gerekmektedir. Daha sonra sıcak su içinde kaynatılarak yumuşayan nohutların içine tahin, yağ, limon, sarımsak ve baharatları ekleyerek yoğurun. Kıvam olarak çok fazla katı olmaması yeterli olacaktır. Süslemesi yapıldıktan sonra yılbaşı gecesi için eşsiz tadı ile sunuma hazır olacaktır.
Haydari
Malzemeler:
- 1 bardak süzme yoğurt
- Yeteri kadar beyaz peynir
- Dereotu, zeytinyağı, sarımsak
- Tuz
Yapılışı:
Krema kıvamında süzme yoğurt ile beyaz peyniri birbirine karıştırın. Daha sonra tuz, sarımsak ve dereotunu ekleyerek çırpın. Karışım tam anlamıyla kıvama gelene kadar bu çırpma işlemini yapın. İçine zeytinyağı da katıldıktan sonra yılbaşı akşamları için değişilmez tat haline gelen haydari sunuma hazırdır.
Rus Salatası
Malzemeler:
- 3 adet patates
- 4 adet havuç
- 1 bardak bezelye
- 6 kaşık mayonez
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Patateslerin kabuklarını soyup doğrayın. Ardından havuçları doğrayın ancak görünüm açısından patates ve havuçların eşit miktarda doğranması uygundur. Küçük kareler halinde doğramak daha iyidir. Sonrasında bunları aynı kapta karıştırarak üzerine bezelye ekleyin. Son olarak mayonez ekleyip karıştırın ve tuz ekleyin. Tadını kontrol ettikten sonra Rus salatası servise hazırdır.
Sonuç
Yılbaşı meze tarifleri kısaca böyledir. Yılda bir kez kutlanan bu özel gece için en pratik mezeler bunlar olup, yılbaşı gecelerinde olmazsa olmaz hale gelmiştir. Hem normal ortamlarda hem de alkollü ortamlarda en iyi çözüm olan bu mezeler, yıllardır yılbaşı akşamlarında insanlar tarafından en çok tercih edilen meze çeşitleri olarak geleneksel yılbaşı yemekleri arasına girmeyi başarmışlardır. Size de tavsiyemiz, yılbaşı akşamları bu mezeleri en pratik ve kısa yoldan yaparak varsa misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
|
Patatesleri fırında 30 dakika pişirdikten sonra ezip baharatlarla yoğurmak mı gerekiyor? Bu aşamada yoğurdun eklenmesi nasıl bir lezzet farkı yaratıyor? Ayrıca, humusu önceden suya koymak neden bu kadar önemli? Bir de, haydari yaparken beyaz peynir ve süzme yoğurt oranı nasıl olmalı? Rus salatasında patates ve havuçları küçük kareler halinde doğramak gerçekten sunum açısından bir fark yaratıyor mu?
Cevap yazMerhaba Ümera,
Sorularına tek tek cevap vermek isterim:
Patatesleri fırında pişirdikten sonra ezip baharatlarla yoğurmak: Patatesleri fırında pişirip ezmek, içindeki nişastaların daha fazla ortaya çıkmasını sağlar ve bu da daha kremsi bir yapı elde etmenize yardımcı olur. Baharatlarla yoğurarak patateslere ekstra lezzet katabilirsiniz.
Yoğurt eklemek: Yoğurt eklemek, patateslerin daha hafif ve ferah bir tadı olmasını sağlar. Ayrıca, yoğurtun asidik yapısı patateslerin tadını dengeleyerek farklı bir lezzet profili yaratır.
Humusu suda bekletmek: Nohutları önceden suda bekletmek, hem pişme süresini kısaltır hem de nohutların daha yumuşak ve kremsi olmasını sağlar. Bu, humusunuzun dokusunu ve lezzetini olumlu yönde etkiler.
Haydari yaparken peynir ve yoğurt oranı: Genellikle haydari yaparken 1 kısım beyaz peynir ve 2 kısım süzme yoğurt kullanılır. Bu oran, haydarinin hem lezzetli hem de kremsi bir yapıya sahip olmasını sağlar.
Rus salatasında patates ve havuçları küçük kareler halinde doğramak: Evet, patates ve havuçları küçük kareler halinde doğramak sunum açısından fark yaratır. Bu şekilde doğranmış sebzeler, hem göze hitap eder hem de salatanın homojen bir yapıya sahip olmasını sağlar.
Umarım sorularının cevabını beğenmişsindir, afiyet olsun!