Yılbaşı Meze Tarifleri Yılbaşı meze tarifleri deyince aklımıza birçoğumuzun aklına çeşitli menüler gelir. Yeni bir yıla adım atarken insanlar, yılbaşı akşamında evlerinde çeşitli hazırlıklar yaparak yeni yılın sevincini yaşamak isterler. Bu hazırlıklar kapsamında genellikle kutlama amacıyla çeşitli yemekler ve mezeler yapılır. Bu yemekler çoğunlukla meze tadındadır. Bu nedenle, yılbaşına özel mezeler meydana gelmiştir. Yılbaşı mezeleri o kadar lezzetlidir ki insanlar bu özel günde keyif içinde ağırlıklı olarak bu mezelere ilgi göstermektedir. Yılbaşı Meze Tarifleri Yılbaşı meze tariflerini vermeden önce, yılda bir kez kutlanan bu özel gün için halk arasında "yılbaşı mezesi" olarak ayrılmış özel bir menünün ortaya çıktığını belirtmek gerekir. Bu geceyi keyif içinde geçirmek isteyen kişiler, kusursuz tatlarla taçlandırmak için genellikle bu mezeleri sofralarında bulundurur ve tüketirler. Patatesli Meze Malzemeler:
Yapılışı: Patatesleri yüksek ısıda yaklaşık 30 dakika kadar yumuşayana kadar fırında ısıtınız. Patatesler yumuşadıktan sonra kabuklarını soyarak bir kap içerisinde ezin. Bu ezme işlemi sırasında toz biber, kimyon, tuz ve bol limon ekleyerek hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Daha sonra kıvamına geldikten sonra yuvarlak şekiller vererek bir tepsi üzerine dizin ve sunum açısından üzerine yoğurt ekleyin ve maydanoz ile süsleyin. Soğuduktan sonra yılbaşı gecesi için sunuma hazırdır. Humus Ezmesi Malzemeler:
Yapılışı: Bir gün önceden nohudu suya koymak gerekmektedir. Daha sonra sıcak su içinde kaynatılarak yumuşayan nohutların içine tahin, yağ, limon, sarımsak ve baharatları ekleyerek yoğurun. Kıvam olarak çok fazla katı olmaması yeterli olacaktır. Süslemesi yapıldıktan sonra yılbaşı gecesi için eşsiz tadı ile sunuma hazır olacaktır. Haydari Malzemeler:
Yapılışı: Krema kıvamında süzme yoğurt ile beyaz peyniri birbirine karıştırın. Daha sonra tuz, sarımsak ve dereotunu ekleyerek çırpın. Karışım tam anlamıyla kıvama gelene kadar bu çırpma işlemini yapın. İçine zeytinyağı da katıldıktan sonra yılbaşı akşamları için değişilmez tat haline gelen haydari sunuma hazırdır. Rus Salatası Malzemeler:
Yapılışı: Patateslerin kabuklarını soyup doğrayın. Ardından havuçları doğrayın ancak görünüm açısından patates ve havuçların eşit miktarda doğranması uygundur. Küçük kareler halinde doğramak daha iyidir. Sonrasında bunları aynı kapta karıştırarak üzerine bezelye ekleyin. Son olarak mayonez ekleyip karıştırın ve tuz ekleyin. Tadını kontrol ettikten sonra Rus salatası servise hazırdır. Sonuç Yılbaşı meze tarifleri kısaca böyledir. Yılda bir kez kutlanan bu özel gece için en pratik mezeler bunlar olup, yılbaşı gecelerinde olmazsa olmaz hale gelmiştir. Hem normal ortamlarda hem de alkollü ortamlarda en iyi çözüm olan bu mezeler, yıllardır yılbaşı akşamlarında insanlar tarafından en çok tercih edilen meze çeşitleri olarak geleneksel yılbaşı yemekleri arasına girmeyi başarmışlardır. Size de tavsiyemiz, yılbaşı akşamları bu mezeleri en pratik ve kısa yoldan yaparak varsa misafirlerinize ikram edebilirsiniz. |