Yılbaşı Meze Tarifleri

Yılbaşı Meze Tarifleri

Yılbaşı meze tarifleri deyince aklımıza birçok menü gelmektedir. Yeni bir yıla adım atarken insanlar yılbaşı akşamı evlerinde çok çeşitli hazırlıklar ile yeni yılın sevincini yaşamak isterler. Bu hazırlıkların içinde kutlama anlamında yemekler ve mezeler yapılır. Bu yemekler ise ağırlıklı olarak meze tadındadır. Bu şekilde olduğu içinde yılbaşına özel mezeler meydana gelmektedir. Artık yılbaşının mezesi haline gelen mezeler bulunmaktadır. Yılbaşı mezeleri o kadar lezzetlidir ki insanlar bu özel günde keyif içinde ağırlıklı olarak bu mezelere ilgi göstermektedir.

Yılbaşı meze tariflerini vermeden önce yılda bir kez kutlanan bu güne özel halk arasında yılbaşı mezesi olarak ayrı bir menü ortaya çıkmıştır. Bu geceyi keyif içinde geçirmek isteyen insanların kusursuz tat ile taçlandırmak için genel itibariyle bu mezeleri sofralarına da bulundurmakta ve tüketmektedir.

Patatesli meze; malzemeleri

  • 5 adet orta boy patates
  • 3 tane sarımsak
  • 1 adet limon
  • Toz biber, kimyon, dereotu, maydanoz ve tuz
  • Zeytinyağı
  • Süzme yoğurt

Yapılışı ise patatesleri yüksek ısıda yaklaşık 30 dakika kadar yumuşayan kadar fırında ısıtınız. Patatesler yumuşadıktan sonra kabuklarını soyarak bir kap içerisinde ezilir. Bu ezilme işlemi ile toz biber, kimyon, tuz ve bol limon sıkılarak hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur. Daha sonra kıvamına geldikten sonra yuvarlak şeklinde bir tepsi üzerine dizilir ve sunum açısından üzerine yoğurt eklenir ve maydanoz takılır. Soğuduktan sonra yılbaşı gecesi için sunuma hazırdır.

Humus ezmesi; malzemeleri

  • 300 gr nohut
  • Tahin,
  • Sarımsak, limon, sıvı yağ
  • Kimyon, sumak, karabiber, toz biber, maydanoz
  • Tuz

Yapımı ise bir gün önceden nohudu suya koymak gerekir. Daha sonra sıcak su içinde de kaynatılarak yumuşayan nohut içine tahin, yağ, limon, sarımsak ve baharatları atılarak yoğurulur. Kıvam olarak çok fazla katı olması yeterli olacaktır. Süslemesi de yapıldıktan sonra yılbaşı gecesi için eşsiz tadı ile sunuma hazır olacaktır.

Haydari; malzemeleri

  • 1 bardak kadar süzme yoğurt
  • Yeteri kadar beyaz peynir
  • Dereotu, zeytinyağı, sarımsak
  • Tuz

Yapılışı ise krema kıvamında süzme yoğurt ile beyaz peynir birbiri ile karışımı yapılır. Daha sonrasında tuz, sarımsak ve dereotu atılarak çırpılır. Karışım tam anlamıyla kıvama gelene kadar bu çırpılma işlemi yapılır. İçine zeytinyağı da katıldıktan sonra yılbaşı akşamları için değişilmez tat haline gelen haydari sunuma hazırdır.

Rus salatası; malzemeleri

  • 3 adet patates
  • 4 tane havuç
  • 1 bardak bezelye
  • 6 kaşık mayonez
  • tuz, karabiber

Yapılışı patateslerin kabukları soyularak doğrama işlemi yapılır. Sonrasında havuç doğranır ancak görünüm açısından patates ve havuç aynı eşit miktarda doğranması uygundur. Küçük kareler olması daha iyidir. Sonrasında bunlar aynı kapta karıştırılarak üzerine bezelye eklenir. Son olarak da mayonez eklendikten sonra kıvamı ayarlanır ve tuz eklenir. Tadı da bu ara kontrol edilir. Bu aşamadan sonrada Rus salatası servise hazırdır. Yılbaşı mezelerinin tarifi böyledir. Genel anlamda yılbaşı ile özdeşleşen bu mezelerin hem yapımı kolay hem de çok lezzetli olması yılbaşı akşamı için bulunmaz soğuk yemeklerdir.

Yılbaşı meze tarifleri kısaca böyledir. Yılda bir kez kutlanan bu özel gece için en pratik mezeler bunlar olup, yılbaşı gecelerinde olmazsa olmaz haline gelmiştir. Hem normal ortam için hem de alkollü ortam içinde en iyi çözüm olan bu mezelerdir. Yıllardır yılbaşı akşamlarında insanlar tarafından en çok tercih edilen meze çeşidi yazdığımız patatesli meze, humus ezmesi, haydari ve Rus salatası olarak geleneksel yılbaşı yemekleri arasına girmeyi başarmışlardır. Size de tavsiyemiz yılbaşı akşamları bu mezeleri en pratik ve kısa yoldan yapabilir varsa misafirlerinize de ikram edebilirsiniz.

Son Güncelleme : 19.11.2018 23:34:42

Yılbaşı Meze Tarifleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Yılbaşı Meze Tarifleri"
Her yıl yılbaşında arkaşların evinde toplanıyorduk. Bu yılda bebim evde toplanacaz ama ben meze olarak fazla bir şey bilmiyorum. Yıl başı mezeleri nelerdir. Yıl başı mezelerini yapmak için gerekli malzemeler nelerdir ve yapılışları nasıldır bir yardımcı olursanız çok sevinirim.
Suzan . 07.09.2018 17:58:15
CEVAP YAZ
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkeleri...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen ...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süs...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıp sadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Antakya Mezeleri
Antakya Mezeleri
Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilmize has mezeleridir. Antakya yöresine ha...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018