Atıştırmalık Mezeler Atıştırmalık mezeler, ana yemeklerden önce servis edilerek mideyi yatıştırmak ve ana yemekler için iştah açmak amacıyla tüketilen lezzetlerdir. Bu mezeler genellikle hafif ve sindirimi kolay malzemelerle hazırlanır. Atıştırmalık mezeler, ana yemeklerin sunumuna kadar tüketilebileceği gibi, ana yemeklerle birlikte de farklı tatlar sunar. Şimdi, bazı lezzetli atıştırmalık meze tariflerine göz atalım. Hepinize kolay gelsin. Deniz Börülcesi Mezesi Malzemeleri
Hazırlanışı: Deniz börülcelerini bir kaba alarak kılçıklarını ayıklayın. Ayıklanan börülceleri bol suyla yıkayın ve haşlamak için bir tencereye alın. Üzerine su ekleyerek haşlamaya bırakın. Deniz börülceleri haşlandığında süzgece alarak süzülmesini bekleyin. İçine kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ekleyin. Ardından limon suyunu, tuzu, dövülmüş sarımsağı ve zeytinyağını ekleyerek servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun. Kırmızı Lahana Mezesi Malzemeleri
Hazırlanışı: Kırmızı lahana yıkanıp ince ince kıyılır. Aynı şekilde yeşil elmalar rendelenir. Bir tava içerisine tereyağı ilave edilerek kısık ateşte eritilir ve üzerine ince ince kıyılan kırmızı lahanalar eklenerek kavrulur. Ardından rendelenmiş elmalar da eklenerek kavurmaya devam edilir. Yaklaşık 10 dakika kadar kavurduktan sonra karışımı ocaktan alın ve bir servis tabağına koyun. Ayrı bir kapta sirke, şeker, tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın ve bu sosu servis tabağındaki malzemelerin üzerine dökün. Afiyet olsun. Fasulye-Havuç Mezesi Malzemeleri
Sosu İçin Malzemeleri
Hazırlanışı: Akşamdan ılık suya koyulan fasulyeleri bir tencereye alarak kaynaması için ocağa koyun. Fasulyeler haşlanıncaya kadar soğanları soyup halka şeklinde doğrayın. Aynı şekilde havuçları da bol su ile yıkayıp kabuklarını soyup rendeleyin. Soğanları ve havuçları bir kaba alın. Haşlanan fasulyeleri süzgece alarak süzülmesini sağlayın ve soğan ve havuç karışımına ekleyin. Ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, elma sirkesi, tuz ve çekirdekleri alınmış zeytinleri karıştırarak diğer malzemelerin üzerine ilave edin. Afiyet olsun. Tarator Mezesi Malzemeleri
Hazırlanışı: Öncelikle bayat ekmeklerin içini bir rendeden geçirerek ya da robotta ezerek bir kaba alın. Ekmek rendesinin içerisine dövülmüş ceviz içlerini ekleyin. Ayrı bir kapta zeytinyağı, süzme yoğurt, limon suyu, mayonez, dövülmüş sarımsak, tuz, ince kıyılmış dereotu ve naneleri karıştırarak bayat ekmek ve ceviz karışımına ekleyin. İyice harmanladıktan sonra servise hazır hale getirin. Afiyet olsun. Semizotu Mezesi Malzemeleri
Hazırlanışı: Öncelikle taze olarak temin ettiğiniz semizotlarının kök kısımlarını yapraklarından ayırın. Yaprakları ayrılmış semizotunu bol suyla yıkayın ve doğrama tahtasında ince ince kıyın. Daha sonra kıyılmış semizotunu geniş bir kaba alın ve üzerine dövülmüş sarımsak, süzme yoğurt, zeytinyağı ve tuz ekleyin. İsteğe bağlı olarak baharat çeşitleri de eklenebilir. Tüm malzemeleri iyice karıştırarak servise hazır hale getirin. Afiyet olsun. |
Mustafa Kaan
21 Temmuz 2024 PazarDeniz börülcesi mezesi yaparken börülceleri haşladıktan sonra kabuklarını soymak zorunda mıyım? Ayrıca limon suyu yerine elma sirkesi kullanabilir miyim?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Mustafa Kaan,
Deniz börülcesi mezesi yaparken börülceleri haşladıktan sonra kabuklarını soymanız gerekmektedir. Bu, börülcenin daha lezzetli ve yenilebilir bir kıvama gelmesini sağlar. Kabukları soymak biraz zahmetli olabilir, ancak sonucun buna değeceğini göreceksiniz.
Limon suyu yerine elma sirkesi kullanabilirsiniz. Elma sirkesi, mezeye farklı bir tat katacaktır ve limon suyu kadar güzel bir asidik denge sağlayabilir. Ancak, damak zevkinize göre miktarını ayarlamanızda fayda var. Afiyet olsun!