Çeşitli Meze Tarifleri
Mezelerin Önemi ve Hazırlanışı
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mezeler, genellikle soğuk servis edilen ve çilingir sofralarının vazgeçilmezidir. Meze çeşitleri, hazırlama zorluklarına göre farklılık gösterebilir; kimi basit ve hızlı, kimi ise biraz daha zahmetli olabilir. Ancak ister zahmetli ister basit olsun, mezeler hem sofralarda lezzet katmakta hem de sohbetler sırasında keyifli bir eşlikçi olmaktadır. İşte sizler için birkaç meze tarifi. Umarım beğenirsiniz.
Közde Patlıcan Salatası Malzemeleri
- 5 adet yuvarlak patlıcan
- 5 adet kırmızı biber
- 1 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- Tuz
Yapılışı:
Patlıcan ve biberler harlı ateşte közlenir, kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Soğan ve sarımsaklar da soyulup küçük küçük doğranarak patlıcan ve biberlerin içine eklenir. Son olarak tuz ve tercihe göre zeytinyağı eklenip tüm malzemeler karıştırılır ve soğuk olarak servis edilir.
Ezme Malzemeleri
- 2 adet büyük boy domates
- 2 adet orta boy soğan
- 2 adet salatalık
- 1 demet maydanoz
- 8 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- Köri baharatı
- Sumak
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- Tuz
Yapılışı:
Soğanlar yıkanıp soyulduktan sonra rondodan geçirilip bir kaba alınır. Biberler yıkanıp içi temizlenir ve rondoya koyulur. Üzerine yıkanmış maydanozlar, sarımsaklar, salatalıklar ve yıkanıp dörde bölünmüş domatesler ile salça eklenerek hepsi rondodan geçirilir. Rondodan geçen malzemeler soğanların üzerine eklenir. Son olarak yağ, tuz, sumak ve köri eklenerek iyice karıştırılır. Soğuk olarak servis edilir.
Barbunya Pilaki Malzemeleri
- 1 su bardağı barbunya
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tane soğan
- 1 tatlı kaşığı salça
- 2 tane domates
- 1-2 tane yeşil biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 su bardağı su
Yapılışı:
Barbunyalar akşamdan sıcak suda ıslatılır. Bir tencere içerisine sıvı yağ eklenir. Soğanlar piyazlık doğranıp tencereye eklenir ve kavrulur. Üzerine, yemeklik doğranan domatesler ile salça ve biber de eklenerek kavurmaya devam edilir. Akşamdan ıslatılmış ve suyu süzülmüş barbunya, su ve tuz da eklenir ve barbunya piştikten sonra ocaktan alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilerek soğuk servis edilir.
Ev Yapımı Maraş Çemeni Malzemeleri
- 1 kg. pul biber
- 1 kg. kemikli yağlı et
- 1 çorba kasesi dolusu sarımsak
- 9'ar gram karabiber, kimyon, tarçın, yenibahar, çemen tozu
- Toz karanfil
- Kişniş
- Zencefil
- 250 gr tereyağı
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- Yeteri kadar tuz
Yapılışı:
İlk önce etler iyice pişene kadar haşlanır. Derin bir kaba pul biber, baharatlar ve ezilmiş sarımsak ilave edilir. Etin suyu süzülerek malzemeler kek kıvamına gelene kadar, yavaş yavaş kaptaki malzemelere eklenir. Bir tavada tereyağı ve sızma zeytinyağı kızartılır ve kızgın halde karışıma eklenir. Son olarak tuz ayarı yapılır. Üzeri kapalı olarak 12 saat bekletilir. Beklemiş çemen kavanozlara koyularak buzdolabında saklanır.
Afiyet Olsun.
|
Zinnur meze tarifi arıyorum, bu tarifler arasında zinnur meze tarifi var mı? Nasıl yapılır?
Cevap yazZinnur meze tarifi aradığınıza göre, lezzetli bir alternatif sunmak için buradayım.
Zinnur Meze Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 adet limon suyu
- Taze nane veya maydanoz (süslemek için)
Yapılışı:
1. İlk olarak, sarımsakları ezip bir kenara alın.
2. Yoğurdu bir kaseye alın ve üzerine zeytinyağını ekleyin.
3. Ezilmiş sarımsakları, tuzu, karabiberi ve pul biberi de ekleyin.
4. Limon suyunu ekleyerek tüm malzemeleri güzelce karıştırın.
5. Karışımı servis tabağına alın ve üzerini taze nane veya maydanoz ile süsleyin.
6. Soğuk servis yaparak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
Afiyet olsun! Zinnur meze, özellikle meze sofralarında yerini alacak harika bir seçenektir.
Patlıcanları közlerken kabuklarını soymakta zorlandım, siz de aynı sorunu yaşadınız mı? Herkese afiyet olsun!
Cevap yazNurdane hanım, patlıcanların kabuklarını soymakta zorlanmanız gayet normal. Közledikten sonra patlıcanları bir poşete koyup 5-10 dakika bekletirseniz, kabuklarının daha kolay soyulduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun!