Çeşitli Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Mezeler, Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası olup, özellikle çilingir sofralarının olmazsa olmazıdır. Hem lezzet katmak hem de sohbetlere eşlik etmek için ideal olan bu tarifler, farklı zorluk seviyeleriyle hazırlamaya açıktır. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz birkaç meze tarifi.
Çeşitli Meze Tarifleri ve Malzemeleri
25 Ağustos 2024

Çeşitli Meze Tarifleri


Mezelerin Önemi ve Hazırlanışı


Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mezeler, genellikle soğuk servis edilen ve çilingir sofralarının vazgeçilmezidir. Meze çeşitleri, hazırlama zorluklarına göre farklılık gösterebilir; kimi basit ve hızlı, kimi ise biraz daha zahmetli olabilir. Ancak ister zahmetli ister basit olsun, mezeler hem sofralarda lezzet katmakta hem de sohbetler sırasında keyifli bir eşlikçi olmaktadır. İşte sizler için birkaç meze tarifi. Umarım beğenirsiniz.

Közde Patlıcan Salatası Malzemeleri


  • 5 adet yuvarlak patlıcan
  • 5 adet kırmızı biber
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

Patlıcan ve biberler harlı ateşte közlenir, kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Soğan ve sarımsaklar da soyulup küçük küçük doğranarak patlıcan ve biberlerin içine eklenir. Son olarak tuz ve tercihe göre zeytinyağı eklenip tüm malzemeler karıştırılır ve soğuk olarak servis edilir.

Ezme Malzemeleri

  • 2 adet büyük boy domates
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet salatalık
  • 1 demet maydanoz
  • 8 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • Köri baharatı
  • Sumak
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • Tuz

Yapılışı:

Soğanlar yıkanıp soyulduktan sonra rondodan geçirilip bir kaba alınır. Biberler yıkanıp içi temizlenir ve rondoya koyulur. Üzerine yıkanmış maydanozlar, sarımsaklar, salatalıklar ve yıkanıp dörde bölünmüş domatesler ile salça eklenerek hepsi rondodan geçirilir. Rondodan geçen malzemeler soğanların üzerine eklenir. Son olarak yağ, tuz, sumak ve köri eklenerek iyice karıştırılır. Soğuk olarak servis edilir.

Barbunya Pilaki Malzemeleri

  • 1 su bardağı barbunya
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tane soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 tane domates
  • 1-2 tane yeşil biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:

Barbunyalar akşamdan sıcak suda ıslatılır. Bir tencere içerisine sıvı yağ eklenir. Soğanlar piyazlık doğranıp tencereye eklenir ve kavrulur. Üzerine, yemeklik doğranan domatesler ile salça ve biber de eklenerek kavurmaya devam edilir. Akşamdan ıslatılmış ve suyu süzülmüş barbunya, su ve tuz da eklenir ve barbunya piştikten sonra ocaktan alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilerek soğuk servis edilir.

Ev Yapımı Maraş Çemeni Malzemeleri

  • 1 kg. pul biber
  • 1 kg. kemikli yağlı et
  • 1 çorba kasesi dolusu sarımsak
  • 9'ar gram karabiber, kimyon, tarçın, yenibahar, çemen tozu
  • Toz karanfil
  • Kişniş
  • Zencefil
  • 250 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz

Yapılışı:

İlk önce etler iyice pişene kadar haşlanır. Derin bir kaba pul biber, baharatlar ve ezilmiş sarımsak ilave edilir. Etin suyu süzülerek malzemeler kek kıvamına gelene kadar, yavaş yavaş kaptaki malzemelere eklenir. Bir tavada tereyağı ve sızma zeytinyağı kızartılır ve kızgın halde karışıma eklenir. Son olarak tuz ayarı yapılır. Üzeri kapalı olarak 12 saat bekletilir. Beklemiş çemen kavanozlara koyularak buzdolabında saklanır.

Afiyet Olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Şenyaşar 25 Ağustos 2024 Pazar

Zinnur meze tarifi arıyorum, bu tarifler arasında zinnur meze tarifi var mı? Nasıl yapılır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Zinnur meze tarifi aradığınıza göre, lezzetli bir alternatif sunmak için buradayım.

Zinnur Meze Tarifi

Malzemeler:
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 adet limon suyu
- Taze nane veya maydanoz (süslemek için)

Yapılışı:
1. İlk olarak, sarımsakları ezip bir kenara alın.
2. Yoğurdu bir kaseye alın ve üzerine zeytinyağını ekleyin.
3. Ezilmiş sarımsakları, tuzu, karabiberi ve pul biberi de ekleyin.
4. Limon suyunu ekleyerek tüm malzemeleri güzelce karıştırın.
5. Karışımı servis tabağına alın ve üzerini taze nane veya maydanoz ile süsleyin.
6. Soğuk servis yaparak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Afiyet olsun! Zinnur meze, özellikle meze sofralarında yerini alacak harika bir seçenektir.

soru
Nurdane 13 Temmuz 2024 Cumartesi

Patlıcanları közlerken kabuklarını soymakta zorlandım, siz de aynı sorunu yaşadınız mı? Herkese afiyet olsun!

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Nurdane hanım, patlıcanların kabuklarını soymakta zorlanmanız gayet normal. Közledikten sonra patlıcanları bir poşete koyup 5-10 dakika bekletirseniz, kabuklarının daha kolay soyulduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Zeytinyağlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Ara Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Ara Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri
Mangal Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri
Meze Fiyatları Nelerdir?
Meze Fiyatları Nelerdir?
Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri
Kabaklı Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kumpir Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Kumpir Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Meze Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Hatay Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri
Yılbaşı Meze Tarifleri ve Malzemeleri
Meze Süslemeleri Nedir ve Nasıl Yapılır?
Meze Süslemeleri Nedir ve Nasıl Yapılır?
Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri
Meze Tabağı Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Farklı Meze Tarifleri ve Malzemeleri
Farklı Meze Tarifleri ve Malzemeleri
Meze Tarifi ve Malzemeleri
Meze Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Atıştırmalık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Atıştırmalık Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Balığın Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri
Balığın Yanına Meze Tarifi ve Malzemeleri
Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Antep Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Acılı Meze Tarifi ve Malzemeleri
Acılı Meze Tarifi ve Malzemeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri
Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri
Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri
Domatesli Meze Tarifi ve Malzemeleri
Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri
Havuçlu Meze Tarifi ve Malzemeleri
Fasulye Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Fasulye Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri
Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Domates Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?
Sıcak Meze Çeşitleri Nelerdir?
Sıcak Meze Tarifleri ve Malzemeleri
Sıcak Meze Tarifleri ve Malzemeleri
Patlıcan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Patlıcan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri
Soğan Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri