Topik Meze

Topik Meze

Topik meze yapılış olarak biraz uzun süren fakat lezzeti ile bu durumu ortadan kaldıran bir mezedir. Adını görüntüsünden almış olan bu mükemmel lezzet, eskilerden beri Türk mutfağında sevilerek tüketilen yiyecekler arasındadır. Öyle ki bu meze birçok yemeğin yanında tüketilmektedir. Mezenin yapılışının biraz uzun olması kişilerin bu mezeyi yapmamasına neden olmaktadır. Genellikle zamanı bol olan kişilerin bu mezeyi çok daha kolay ve rahat bir şekilde yapmaları alışagelmiştir. Topik mezenin içi için ve dışı için ayrı ayrı malzemeler kullanmanız gerekecektir. Bu nedenle malzemelerinizi daha iyi hazırlamanızı tavsiye ederim. Topik mezeyi yaptıktan sonra lezzetini gördüğünüzde eminim ki pişman olmayacaksınız. Vücuda enerji veren besinlerden yapılan bu mezeyi bolca tüketmeniz önerilir. Hem sofralarınıza ayrı bir lezzet hemde ayrı bir görüntü olan bu mezeyi yapmaya hazır mısınız? Eğer hazırsanız gerekli malzemeleri temin ederek yapım aşamasına geçebilirsiniz.

Malzemeler;

İç malzemeler;
  • Yaklaşık üç su bardağı kadar nohut,
  • Beş adet patates, (orta boy)
  • Yarım su bardağı tahin,
  • Bir miktar tuz,
  • Bir miktar toz şeker ve yine bir miktar tarçın
Dış Malzemeler
  • Yaklaşık Üç kilo kuru soğan,
  • Elli gram üzüm,
  • Elli gram çam fıstığı,
  • Yarım kilo tahin,
  • Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar, toz şeker
Yapılışı:

Nohutları bu tarifi uygulamadan bir gün önceden ıslatın ve yumuşaması için su içerisinde bekletiniz. Daha sonra bu nohutları bir süre haşlayın ve dış kabukları sıkarak içlerini çıkarın. Tüm nohutları bu işlemden geçirdikten sonra bunları tamamen ezin. Ezme işlemini elinizden geldikçe iyi yapmaya çalışın. Neredeyse bir hamur kıvamına gelecek kadar ezmeye devam edin.

Daha sonra patatesleri soymadan haşlayın ve biraz soğuduktan sonra iyice ezin. Bunları da nohutlarla karıştırarak birlikte iyice ezin. Tabi bu işlemi yapmadan önce patatesimizi temiz bir şekilde yıkamalıyız. Yaptığımız bu karışım üzerine diğer malzemelerimizden yani bir çay bardağı tarçını, bol miktarda tuzu, Bir tatlı kaşığı tarçını, ve son olarak bir tatlı kaşığı toz şekeri ilave ederek bol bol karıştırmaya devam edin. Bu aşama tamamlandıktan sonra topiğin içi hazırdır. şimdi diğer malzemelerle dışı için gerekenleri yapalım.

Bir tencere içerisinde kızdırılan yağ üzerine tüm soğanı küp şeklinde doğrayarak kavurun. Soğanlar tam olarak kavrulduğunda pembeleşerek kızarmaya başlayacaktır. Bu aşamada üzümleri ve çam fıstıklarını ekleyiniz ve bir süre daha karıştırmaya devam ediniz. Bu malzeme içerisine üç tatlı kaşığı tarçın ve İki tatlı kaşığı toz şeker katılarak soğuması için bir kenara bırakılır.

Daha sonra soğuyan bu soğanların içerisine yarım kilo tahin ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bu işlemin ardından yaklaşık 12 adet peçete kadar streçler kesilir ve topik meze için yapılan nohut ezmesi bu streç üzerine serilir. Serilen bu ezme üzerine iç malzeme top şeklinde koyularak strecin dört ucundan tutularak üstten birleştirilir ve bohça haline getirilir. Bu işlemden sonra bu bohçaları 1 gün boyunca buzdolabında bekletin. Buzdolabından bir gün sonra çıkarın ve meze tabağına yerleştirin her topiği 4'e bölerek üzerine bir miktar zeytin yağ ve tarçın serpilir. Artık topik meze hazırdır.
Son Güncelleme : 18.11.2018 20:16:13

Topik Meze Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Topik Meze"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkeleri...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen ...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süs...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıp sadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018