Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Acılı Ezme Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ezme

Acılı ezme, özellikle kebap kültürünün yoğun olduğu bölgelerde oldukça popüler bir meze çeşididir. Genellikle dışarıda yemek yediğimizde meze olarak ikram edilen acılı ezmeyi artık evde yapmak da oldukça kolaydır. Hatta sadece yaz mevsiminde değil, kış mevsiminde de bu lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. Bunun için, yaz mevsiminde domatesin bol ve lezzetli olduğu dönemde yarım gününüzü ayırarak kavanozlara acılı ezme yapabilirsiniz. Acılı ezme ile ilgili birçok farklı tarif bulunmaktadır. Bazı tariflerde bol miktarda ceviz kullanılırken, bazılarına nar tanesi dahi eklenmektedir. Acılı ezme, özellikle et yemeklerinin, ızgara etlerin ve yufka böreklerinin yanına çok yakışmaktadır.

Acılı Ezmenin Malzemeleri

  • 4 kilo domates
  • 4 kilo kırmızı biber
  • 1 kilo cin biber (Daha az acı olmasını isterseniz cin biberin miktarını azaltabilirsiniz)
  • 2 kilo sivri biber
  • 4 baş sarımsak
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar tuz
  • Arzu ederseniz baharat

Acılı Ezme Nasıl Yapılır?

Yıkanan domatesler ile kırmızı biberleri büyük bir mutfak robotunda iyice ufaltın ve derin bir tencereye boşaltarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Domates ve kırmızı biber kaynamaya başladığında tencerenin kapağını açın. Böylece hem domatesler suyunu daha hızlı çeker, hem de ocağınız çok kirlenmez. Bir tarafta sivri biberleri, cin biberini ve maydanozu da ufak ufak doğrayın. Acılı ezme suyunu çektiğinde, maydanoz hariç diğer sebzeleri de üzerine ilave ederek aynı usulde kaynatmaya devam edin. Acılı ezmenin içerisine sıvı yağ, tuz, toz şeker ve ezilmiş sarımsakları da ekleyin. Acılı ezme suyunu çekip sebzeler piştiğinde, üzerine istediğiniz baharatları da ilave edin. En son olarak maydanozları ekleyin. Acılı ezmeniz hazır. Malzeme miktarını eşit olarak bölerek ya da artırarak yapacağınız acılı ezme miktarını değiştirebilirsiniz.

Acılı Ezmenin Saklanması

Acılı ezmenin daha uzun süre dayanmasını sağlamak isterseniz, tek ya da iki kullanımlık şişelere doldurun. Bu işleme ocağı kapatır kapatmaz başlayın ve kapaklarını iyice sıkarak ters çevirin. Şişeleri bir gece beklettikten sonra ağızlarının tutup tutmadığını kontrol ederek serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Acılı ezmeyi servis yaparken üzerine ceviz doğramayı unutmayın.

Acılı Ezmenin Kullanım Alanları

Acılı ezmeyi sadece sunumda kullanmak zorunda değilsiniz. Patates kızartmasının üzerine sos olarak dökebilir, ayrıca pide içi hazırlarken ya da pizza sosu olarak bile kullanabilirsiniz. Böylece yemekleriniz oldukça lezzetli bir hal alır. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nuran

12 Temmuz 2024 Cuma

Domatesin bol ve lezzetli olduğu yaz mevsiminde yarım günümüzü ayırarak kavanozlara acılı ezme yaparsak kışın da bu lezzeti aynı şekilde tüketebilir miyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nuran Hanım,

Evet, domatesin bol ve lezzetli olduğu yaz mevsiminde kavanozlarla acılı ezme yaparak kışın da bu lezzeti koruyabilirsiniz. Ancak, kavanozlarınızın ve kapaklarının hijyenine dikkat etmeniz, ezmeyi yaparken yeterince kaynatmanız ve kavanozlarınızı hava almayacak şekilde kapatmanız önemli. Bu sayede kışın da yazın taze domatesin tadını çıkarabilirsiniz. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantarlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Meze Nedir? Tarifi ve Malzemeleri

Meze Nedir? Tarifi ve Malzemeleri

Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Dere Otlu Meze Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Ara Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Ara Soğuk Mezeler Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ermeni Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Ermeni Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Mezeleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meze Tarifleri ve Malzemeleri

Meze Tarifleri ve Malzemeleri