mezeler.gen.tr
meze
Sosyal Medyada Paylaş
Girit Mezeleri
Çerkez Mezeleri
Patatesli Mezeler
Meze İsimleri
İzmir Meze
Meze Dolabı
Tavuklu Mezeler
Rum Mezeleri
Zeytinyağlı Mezeler
Yoğurtlu Mezeler
Salata Ve Mezeler
Kolay Meze
Meze
Pratik Meze Tarifleri
Meze Tabağı
Meze Türleri
Antep Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifi
Meze Yapımı
Özel Meze Tarifleri
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Kumpir Mezeleri
Hatay Mezeleri
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Atıştırmalık Mezeler
Fasulye Mezeleri
Mantar Meze
Balık Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Biber Mezeleri
Salata Meze Tarifleri
Balığın Yanına Meze
Soğuk Meze Tarifleri
Kahvaltılık Mezeler
Tüm Sayfalar >>









Meze Tarifleri

Meze Tarifleri, Meze denince akla ilk gelen Türk mutfakları olup masalara renk katarak sofraların ihtişamını ve zenginliğini göstermektedir. Yunanistan ve Balkanlardan başlayıp Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde hemen hemen aynı isimle sofralardaki yerini almaktadır. Meze soğuk sunum yapılmakta olup soğuk yemek kültürünü geliştirmiştir. Meze genel olarak hemen her evde sofrada yemeklerin yanında bulunarak doyurucu amaçla olmayıp yemek yemeyi zevklendirici hale getirmektedir. Birde ayrı bir kültür olan meze rakı sofralarında olmazsa olmazlardan olmaktadır. Mezeler ilk olarak içki sofraları daha sonra akşam yemekleri, kutlama yemekleri, davet, açık büfe yemekleri ve kokteyllerde vazgeçilmez olmaktadır.

Yoğurtlu kabak mezesi tarifi malzemeler:

  • 4 Adet Kabak
  • 4 Diş Sarımsak
  • 1 çay Bardağı Ceviz 
  • Tuz
  •  Karabiber
  • 5 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
  • Dereotu
  • Zeytinyağı
Hazırlanışı: Hafi ve lezzetli bir sebze olan kabak, mezeye oldukça yakışmaktadır. Sebze özellikle zeytinyağlı yemeklerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Fakat bunun yanı sıra mezesi de mutlaka denenmelidir. Yoğurtlu kabak mezesi hem içki sofralarında, hem de yemek davetlerinde menüye eklenebilecek ayrı bir lezzet olmaktadır. Kabaklar iyice yıkanarak soyulur ve ince olmayacak bir şekilde rendeden geçirilmesi gerekir. Bir tavaya zeytinyağı eklenerek kızartılır ve rendelenen kabaklar eklenir. Pembeleşen kabaklara, tuz,  karabiber ve önceden kıyılan dereotu da eklenir. Daha sonra biraz çevirdikten sonra soğuması için bir köşeye bırakılır. Normal yada süzme yoğurt bir kaba alınır, dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve ceviz ile pul biber karıştırılır. Bu yapılan karışıma tavada yapılan ve soğumaya bırakılan kabaklı karışım eklenir. Bu şekilde mezeniz tamamlanmış olmaktadır. Fakat servis etmeden önce iyice karıştırılarak servis tabağına alınır.

Meze Tarifleri
Patlıcan mezesi tarifi malzemeler:
  • 4 tane orta boy közlenmiş patlıcan
  • 4 tane közlenmiş kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
Hazırlanışı: Közlemeye bıraktığımız patlıcan ve biberleri iyice közledikten sonra soyalım ve küçük küçük doğrayalım.  Ezilmiş sarımsakları da ekleyerek, tuzu ve yağını katalım. İyice karıştırdıktan sonra servise hazır hale gelir. İşte bu kadar basit bir mezeyi mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Haydari mezesi tarifi malzemeler:
  • 2 su bardağı süzme yoğurt 
  • Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz
Hazırlanışı: Yoğurt ve zeytinyağı karıştırılarak kıvamı biraz inceltilir. Peynir çatalla iyice ezildikten sonra yoğurda ilave edilip  iyice,karıştırılarak daha sonra ezilmiş sarımsaklar,tuz,nanede ilave edildikten ve karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınır. İsteğe göre üzerine tekrar nane serpilebilir veya biraz daha az miktarda zeytinyağ gezdirebilirsiniz.

Soğan mezesi tarifi malzemeler:
  • 3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Zeytinyağı
  • Tuz
Hazırlanışı: İlk olarak soğanları közleyerek işe başlanmalıdır. Közlenen soğanları ise soyun ve doğrayın. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırdıktan sonra mezeniz hazırlanmış duruma gelmektedir. Meze tarifleri arasında birde yoğurtlu kırmızı biber mezesi olmaktadır.

Yoğurtlu kırmızı biber mezesi tarifi malzemeler:
  • 4-5 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
Hazırlanışı: Közlenmiş kırmızı biber kare kare doğranır. Tavaya alınarak suyu gidene kadar 5 dakika kavrulur. sonrasında ise yağ eklenir ve 10 dakika boyunca kavrulmaya devam edilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.  Bu arada süzme yoğurt 2-3 yemek kaşığı su ile açılır. Tuz ve sarımsak eklenir ve iyice çırpılır. Soğuyan biberler yoğurt ile karıştırılarak hazır konuma getirilir. İşte mezeniz en fazla 30 dakikada hazır olmaktadır.

Babagannuş mezesi tarifi malzemeler: 
  •  5 tane patlıcan
  • 2 tane kırmızı biber
  • 3 tane yeşil biber
  • 1 tane orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 tane domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Tuz
  • Limon suyu
Hazırlanışı: Biber ve patlıcanları közleyerek kabuklarını soyun ve döverek ezin ve soğanı çok küçük doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun.  Biber salçası ve baharatları ekleyerek soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince doğranmış domatesleri ve maydanozları derin bir kapta karıştırılır. Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştırın ve böylece mezeniz hazır halini almış olur. 

Yayınlanma Tarihi : 12.9.2015 10:45:31

Meze Tarifleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Meze Tarifleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Meze Nasıl Yapılır

Meze nasıl yapılır, Ana yemeklerden çok farklı olarak yapılan özel yemeklerdir. Mezeler sofranın kalitesini, itibarını ve gösterişini sergileyen muazzam tatlara sahip atıştırmalık tatlardır. Yapılışları ise damak zevkine göre de...

Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze, görünümüyle bile iştah kabartan bir meze tarifidir. Havucun turuncu rengi, kabağın yeşil rengi harika bir uyum sağlar. Böyle sağlıklı sebzelerle hazırlanan meze tariflerini her zaman yapmalısınız. Her yaştan...

Kabaklı Havuçlu Meze

Kabaklı havuçlu meze; Bir çoğumuz yemek masalarımızı bir birinden renkli ve lezzetli mezelerle süslemeyi çok severiz. Biz kadınlar hazırladığımız masaların övgü alsın isteriz. Bu nedenle de her zaman zengin görünümlü masalar hazır...

Havuç Mezesi

Havuç Mezesi, Havuç maydanozgiller ailesine ait olan bir sebzedir. Koni şeklinde köklü ve etli bir sebze olan havuç otsu yapıda olan bir bitki türüdür.  Ülkemizde yörelere göre bir çok değişik ad ile isimlendirilen havuç mezesi, ö...

Dere Otlu Meze

Dere otlu meze, tarifi bu yararlı bitkiyi tüketmeniz için öneli bir fırsattır. Kendine has aroması nedeniyle dere otu taze olarak pek tüketilmeyen bir bitkidir. Ama bu şekilde mezesini hazırlarsanız, yemeklerde harika bir tarif ol...

Havuçlu Yoğurtlu Meze

Havuçlu yoğurtlu meze, oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir tariftir. Arada değişik meze tariflerini denemek isteyenler için tavsiye ettiğimiz havuçlu yoğurtlu meze, çok besleyicidir. Havucun bol miktarda A vitamini içermesi, yoğu...

Kırmızı Biber Meze

Kırmızı Biber Meze, Günümüzde birçok kişi biberler i ve biberden yapılan yemekleri çok sevmektedir. Bu nedenle Kırmızı biber mezede ülkemizde çok sevilen yiyeceklerden biridir. Bu meze kimileri tarafından acı olarak yenilmekte kim...

Acılı Ezme

Acılı ezme; mezesini her halde sevmeyen kimse yoktur. Acılı ezme daha çok kebap kültürünün yoğun olduğu yörelerimizde oldukça popiler bir meze çeşitidir. Genellikle dışarıda yemek yediğimizde meze olarak ikram edilen acılı ezmenin...

Meze Ve Salata Tarifleri

Meze ve salata tarifleri, ana yemeklerin yanında servise sunulan ve ana yemeklere eşlik eden bir lezzet olarak bilinmektedir. Mezeler ana yemeklerin öncesinde yada ana yemeklerle beraberce tüketilen atıştırmalık yiyecekler ola...

Domatesli Meze

Domatesli meze, sofralarımızı süsleyen meze çeşitleri arasında eşsiz lezzetiyle en çok tercih edilen mezelerden biridir. Yemeklerin yanına çok yakışan domatesli mezenin yeri bir başkadır. Markette hazır domates mezeleri satılmakta...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

meze, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017