Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Meze Tarifleri

Meze Tarifleri

Meze Tarifleri, Meze denince akla ilk gelen Türk mutfakları olup masalara renk kataraksofraların ihtişamını ve zenginliğini göstermektedir. Yunanistan ve Balkanlardan başlayıp Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde hemen hemen aynı isimle sofralardaki yerini almaktadır. Meze soğuk sunum yapılmakta olup soğuk yemek kültürünü geliştirmiştir. Meze genel olarak hemen her evde sofrada yemeklerin yanında bulunarak doyurucu amaçla olmayıp yemek yemeyi zevklendirici hale getirmektedir. Bir de ayrı bir kültür olan meze rakı sofralarında olmazsa olmazlardan olmaktadır. Mezeler ilk olarak içki sofraları daha sonra akşam yemekleri, kutlama yemekleri, davet, açık büfe yemekleri ve kokteyllerde vazgeçilmez olmaktadır.

Yoğurtlu kabak mezesi tarifi malzemeler

  • 4 Adet Kabak
  • 4 Diş Sarımsak
  • 1 çay Bardağı Ceviz
  • Tuz
  • Karabiber
  • 5 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
  • Dereotu
  • Zeytinyağı
Hazırlanışı: Hafi ve lezzetli bir sebze olan kabak, mezeye oldukça yakışmaktadır. Sebze özellikle zeytinyağlı yemeklerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Fakat bunun yanı sıra mezesi de mutlaka denenmelidir. Yoğurtlu kabak mezesi hem içki sofralarında hem de yemek davetlerinde menüye eklenebilecek ayrı bir lezzet olmaktadır. Kabaklar iyice yıkanarak soyulur ve ince olmayacak bir şekilde rendeden geçirilmesi gerekir. Bir tavaya zeytinyağı eklenerek kızartılır ve rendelenen kabaklar eklenir. Pembeleşen kabaklara, tuz, karabiber ve önceden kıyılan dereotu da eklenir. Daha sonra biraz çevirdikten sonra soğuması için bir köşeye bırakılır. Normal ya da süzme yoğurt bir kaba alınır, dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve ceviz ile pul biber karıştırılır. Bu yapılan karışıma tavada yapılan ve soğumaya bırakılan kabaklı karışım eklenir. Bu şekilde mezeniz tamamlanmış olmaktadır. Fakat servis etmeden önce iyice karıştırılarak servis tabağına alınır.

Patlıcan mezesi tarifi malzemeler

  • 4 tane orta boy közlenmiş patlıcan
  • 4 tane közlenmiş kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
Hazırlanışı: Közlemeye bıraktığımız patlıcan ve biberleri iyice közledikten sonra soyalım ve küçük küçük doğrayalım. Ezilmiş sarımsakları da ekleyerek, tuzu ve yağını katalım. İyice karıştırdıktan sonra servise hazır hale gelir. İşte bu kadar basit bir mezeyi mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Haydari mezesi tarifi malzemeler

  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
Hazırlanışı: Yoğurt ve zeytinyağı karıştırılarak kıvamı biraz inceltilir. Peynir çatalla iyice ezildikten sonra yoğurda ilave edilip iyice, karıştırılarak daha sonra ezilmiş sarımsaklar, tuz, nanede ilave edildikten ve karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınır. İsteğe göre üzerine tekrar nane serpilebilir veya biraz daha az miktarda zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

Soğan mezesi tarifi malzemeler
  • 3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Zeytinyağı
  • Tuz
Hazırlanışı: İlk olarak soğanları közleyerek işe başlanmalıdır. Közlenen soğanları ise soyun ve doğrayın. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırdıktan sonra mezeniz hazırlanmış duruma gelmektedir. Meze tarifleri arasında bir de yoğurtlu kırmızı biber mezesi olmaktadır.

Yoğurtlu kırmızı biber mezesi tarifi malzemeler
  • 4-5 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
Hazırlanışı: Közlenmiş kırmızı biber kare şeklinde doğranır. Tavaya alınarak suyu gidene kadar 5 dakika kavrulur. Sonrasında ise yağ eklenir ve 10 dakika boyunca kavrulmaya devam edilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Bu arada süzme yoğurt 2-3 yemek kaşığı su ile açılır. Tuz ve sarımsak eklenir ve iyice çırpılır. Soğuyan biberler yoğurt ile karıştırılarak hazır konuma getirilir. İşte mezeniz en fazla 30 dakikada hazır olmaktadır.

Babagannuş mezesi tarifi malzemeler
  • 5 tane patlıcan
  • 2 tane kırmızı biber
  • 3 tane yeşil biber
  • 1 tane orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 tane domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Tuz
  • Limon suyu
Hazırlanışı: Biber ve patlıcanları közleyerek kabuklarını soyun ve döverek ezin ve soğanı çok küçük doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun. Biber salçası ve baharatları ekleyerek soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince doğranmış domatesleri ve maydanozları derin bir kapta karıştırılır. Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştırın ve böylece mezeniz hazır halini almış olur.
Son Güncelleme : 21.01.2024 17:32:10
Meze Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Meze Tarifleri Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Meze Tarifleri"
Mezenin benim için çok büyük önemi var bence mezeler bir yemek kadar sofrada büyük bir önem taşıyor. Çünkü Sofranın güzelleşmesi ve farklı lezzetlerin olması için meze çeşitleri çok önemli bana kolay olan meze türlerini sayabilir misiniz?
Gizem . 05.11.2018 13:18:34
CEVAP YAZ
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerin...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin k...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşit...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süsle...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler ...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Antakya Mezeleri
Antakya Mezeleri
Antakya Mezeleri; ülkemizde mezelerinin çeşitliği ve mezelerinin çeşitleriyle lezzetleriyle meşhur Antakya ilmize has mezeleridir. Antakya yöresine ha...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024