Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Etin Yanına Meze

Etin Yanına Meze

Etin Yanına Meze, Et mezeleri, meze, ana yemeklerin yanına, farklı biçimlerde ve malzemeler kullanılarak hazırlanan soğuk veya ılık tüketilen yemeklerdir. Sofraları zengin gösteren, renklendiren, değişik tatlara ve çeşitlere sahip olan mezeler, başta et olmak üzere her türlü yemeğin yanına yapılabilir. Meze doyumluk olarak değil, atıştırmalık veya tadımlık olarak yapılır. Meze, acılı, peynirli, sebzeli, yumurtalı, tavuklu gibi farklı formlarda hazırlanabilir. Ilık veya sıcak olarak da tüketilebileceği gibi en fazla tercih edilen soğuk tüketimidir. Et yemeklerinin yanına yakışacak ve lezzetlerini arttıracak meze tariflerinden bir olan patlıcan mezesidir. Mezeler içerisinde patlıcanlı olanlar ev sofralarında daha yaygın olarak hazırlanmaktadır. O nedenle patlıcan mezesi hemen hemen her bireyin kolaylıkla yapabileceği bir yiyecektir. Her zaman bulunabilen malzemelerle yapılmaktadır. Patlıcan mezeleri sofralarımızda daha hafif olması açısından dolayı da tercih edilir. Patlıcan mezesi, herkesin kolayca yapabileceği etin yanına meze çeşidinin tarifini:

Patlıcan mezesi malzemeleri

  • Bir kg patlıcan,
  • Bir adet büyük boy domates,
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Bir yemek kaşığı dolusu domates salçası,
  • Bir baş kuru soğan,
  • İki çay kaşığı toz şeker,
  • Üç diş sarımsak,
  • İki çay kaşığı silme tuz,
  • Bir çay bardağı kaynar su,

Patlıcan mezesi nasıl yapılır?


Patlıcanların ilk önce yıkanması ve sonra da küp-küp doğranarak bir derin kap içerisinde tuzlu suda bekletilmesi gereklidir. Ortalama olarak en az kırk dakika tuzlu suda bekleyen patlıcanlar bir süzgeç yardımıyla süzüldükten sonra bir kâğıt havlu üzerine suyunu çekmesi için dökülür. Daha sonra bir kap içerisine sıvı yağ konularak patlıcanlar kızartılmaya başlanır. Kızaran patlıcanların yağını iyi süzebilmesi için alınacağı kaba önceden havlu peçete konulmalıdır. Böylece hazırlayacak meze çok yağlı bir halde olmayacaktır. Ayrı bir tava içerisine bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilerek içerisine doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Yanmasını önlemek için bir miktar tuz atabilirsiniz. Daha sonra üzerine kabuğu soyulmuş ve küp-küp doğranmış domates eklenerek pişmesi için kısık ateşte bırakılır. Pişerek yumuşayan karışımın içerisine salça da eklenerek sonra içerisine tuz, şekeri ve sıcak su eklenerek kısık ateşte on dakika daha pişirilir. En son kızartılmış ve yağını bırakması için beklettiğimiz patlıcanları ekleyerek kısık ateşte beş dakika daha pişirdikten sonra artık patlıcan mezemiz hazır hale gelmiş demektir. Etin yanına meze nasıl isterseniz sıcak, ılık ve soğuk olarak servis edilebilir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 06:53:45
Etin Yanına Meze ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Etin Yanına Meze Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Etin Yanına Meze"
Merhaba son zamanlarda Etin yanında yoğurt ayran tüketmeyin besinlerden tam yararlanın gibi haberler çıktı. Bu mezelerin çoğu yoğurtlu başka yoğurtsuz tarif verir misiniz
Akyıldız . 04.09.2018 22:53:48
CEVAP YAZ
Eşimle sever et yemekleri ni Türk erkeği zaten eti çok sever
Yusuf Kenan Halide Baldız . 27.03.2021 00:38:47
CEVAP YAZ
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerin...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin k...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşit...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süsle...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler ...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024