Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı Mezeler

Zeytinyağlı mezeler, mezelerin içinde en lezzetli olanlarındandır. Zeytinyağı tadı ile lezzet katılan mezeler artık sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmektedir. Ev hanımları bu lezzetleri sofralarında bolca bulundurmakta ve yapmaktadırlar. Ülkemizin her bir bölgesinde bolca farklı tat olarak zeytinyağlı mezeler yapılmakta ve yenmektedir. Aslında tariflere baktığımızda hemen tüm mezelerde zeytinyağı bulunmaktadır.

Zeytinyağlı mezeler soframızın vazgeçilmez tadıdır. Kolay hazırlanması ve soğuk olarak yenilmesi daha lezzetli kılmaktadır. Zeytinyağlı ile yapılan birçok mezelerimiz vardır. Ülkemizde hemen her bölgede sofralara konulan mezelerde tat katması ve lezzetini artırmak için zeytinyağlı yapılmaktadır. Zeytinyağlı mezelerinin en güzel ve en lezzetli olanları şunlardır.

Zeytinyağlı yaprak sarma mezesi malzemeleri 

  • 1 bardak zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 500 gram pirinç
  • Taze asma yaprağı

Zeytinyağlı yaprak sarma mezesi nasıl yapılır?


Zeytinyağına soğanları ince ince doğradıktan kavrulur. Yarım kilo pirincimizi bir kaba koyarak tuzlu suda bekletilir. Sonrasında ise diğer malzemelerimiz pirinç, acı biber, tuz, karabiber ve tavuk suyu tencerenin içine eklenir ve tadı kontrol edilir. Bu malzemelerimiz ateşte kavrulur. 10 -15 dakika sıcak suda bekleyen yaprakları süzdükten sonra hazırladığımız içi yaprakların içerisine simetrik olarak koyun ve sarın. Tencereye düzgün bir şekilde koyulması sarmaların düz bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Kısık ateşte pişirilir ve üzerine limon gezdirilmesi de tadı artıracaktır.

Zeytinyağlı havuç ezme mezesi malzemeleri

  • Yarım kilo havuç
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım kilo yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 bağ maydanoz
Zeytinyağlı havuç ezme mezesi nasıl yapılır?

Havuç bol su ile yıkandıktan sonra kazınması yapılır ve dikkatle rendelenir. Ayrı bir rendelemesi yapılan soğan zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavrulur ve üzerine havuç eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişirilirken sürekli kontrol edilerek karıştırılır. Sonra da mezemiz soğumaya bırakılır. Daha sonra ise sarımsaklar çok ince şekilde kesilir ve ezme makinasının içinden geçirilir. Sonra sarımsaklar yoğurt ile karıştırılır ve havuçların üzerine dökülerek karıştırılmaya başlanır. Bu haliyle hazır hale gelmiştir ve servis tabaklarına konulur ve maydanoz ile süslemesi yapılır. Yemeğe hazır hale gelir.

Zeytinyağlı mezelerden bazıları bunlardır. Yapımı da çok kısa süren bu mezeler sofralarımızda sürekli yediğimiz yemeklerdir. Zeytinyağlı mezeler diğer meze çeşitlerine göre daha fazla sevilmekte ve daha fazla tüketilmektedir. Hemen her sebze ve ürünlerde zeytinyağı kullanımı yapılabilir ve kesinlikle sağlığa zararlı değildir. Hatta insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı meze içinde kullanılması ve yapılması da sağlığa oldukça faydalıdır. Zeytinyağlı mezeler akşam yemeklerinde, eğlencelerde, pikniklerde ve içkili ortamlarda da tüketimi yapıldığı için her ortama uyum sağlayan soğuk yemeklerdir. Yapımı da pratik olan zeytinyağlı mezeler Türkiye'de her bölgede yapılmaktadır. Birçok çeşidi bulanan bu mezeler damak tadımızın vazgeçilmez soğuk zeytinyağlı mezelerdir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 04:49:55
Zeytinyağlı Mezeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Zeytinyağlı Mezeler Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Mezeler"
Merhaba bana göre sofraların asıl güzelleşmesini sağlayan etken sofrada bulunan mezelerdir. Meze çeşitlerini çok yaparım ama zeytinyağı meze daha öne hiç yapmadım. Bu mezelerde sadece zeytinyağı mı kullanmam gerekiyor yoksa karışık yağ mı kullanmam gerekiyor?
Tennur . 24.10.2018 14:35:55
CEVAP YAZ
Meze İsimleri
Meze İsimleri
Meze isimleri, Mezeler porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan genellikle soğuk servis edilen, ana yemek öncesi iştah açıcı olarak sofraya konulabildiği gibi çilingir sofralarında içki yanında tüketilen hafif gıdalardır. Bizde ve Ortadoğu ülkelerin...
Kumpir Mezeleri
Kumpir Mezeleri
Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra ka...
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Patlıcan Mezeleri, Mezeler günlük yaşantımızda yemeklerimizin yanına değer katan sofralarımızı bollaştıran ve doyum sağlamak amaçlı değil sadece yemeklerin yanına lezzet katmak amaçlı eklenmektedir. Patlıcan mezeleri hemen hemen her bayanın yapabilec...
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık Mezeler
Kahvaltılık mezeler, sabah kahvaltılarında kahvaltı sofralarında vazgeçilmez bir lezzet olan değişik tatlar olarak bilinmektedir. Kahvaltılık mezeler değişik karışımlarla elde edilen ve içeriğinde istenilen yeşil otlar, sebzeler, baharatlar kullanıla...
Tarama Meze
Tarama Meze
Tarama meze, bilindiği gibi ana malzeme olarak havyar kullanılan bir mezedir. Yapılışının oldukça basit olmasını yanında lezzeti de bir o kadar mükemmel olan bu meze genellikle ülkemizin batı kesimlerinde ve dünyada birçok ülkede çok fazla tüketilmek...
Hatay Mezeleri
Hatay Mezeleri
Hatay mezeleri, birçok meze çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise yöresel olarak mezeler bulunmaktadır. Hatay mezeleri de ülkemizde en yaygın olan ve en çok sevilen mezeleri arasındadır. Özellikle Hatay bölgesine ait bu mezeler tat olarak da yörenin k...
Mangal Yanına Meze
Mangal Yanına Meze
Mangal yanına meze; Bizler Türk milleti olarak mangal keyfini oldukça seven bir toplumuzdur. Elimize geçen her fırsatı mangal partileri ile değerlendirmeyi tercih ederiz. Ama bir gerçek var ki mangalda pişirdiğimiz etler kadar yanına hazırladığımız m...
Atom Meze
Atom Meze
Atom meze, adından da anlaşılabileceği gibi oldukça acı olan ve genellikle acıyı seven kişiler tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Atom mezenin en büyük özelliği muhteşem acı lezzetidir. Bu lezzetinden dolayı birçok yemeğin yanında oldukça yakış...
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı Mezeler
Patlıcanlı mezeler, Çilingir sofralarının vazgeçilmezi mezeler, Türk mutfağında özellikle yer almakta ve genellikle soğuk olarak servis edilmektedir. Meze çeşitlerinin çok basit hazırlanabilenlerinin yanı sıra, hazırlanması biraz zahmet isteyen çeşit...
Mantar Meze
Mantar Meze
Mantar meze, daha çok ülkemizde ege bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Mantar mezenin en güzel özelliği de birçok yemeğin yanında farklı bir lezzet olarak tüketilmesidir. Mantar meze yaptıktan sonra bu mezenin üzerine farklı malzemelerle süsle...
Soğan Mezeleri
Soğan Mezeleri
Soğan mezeleri sık sık her yemeğin yanında gidebilecek bir meze olup doyurucu olmayıpsadece yemeklere tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca soğan mezeleri rakı sofralarında da bulundurulmakla beraber sofrada güzel bir görünüm sağlamaktadır. Mezeler ...
Domates Kurusu Mezesi
Domates Kurusu Mezesi
Domates kurusu mezesi, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde insanlar tarafından sevilerek tüketilen mezeler arasında yer almaktadır. Öyle ki bu mezenin lezzeti olsun yapılışının kolaylığı olsun insanları bu mezeye çekmektedir. Birçok yemeğin...

 

Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hatay Mezeleri
Mangal Yanına Meze
Atom Meze
Patlıcanlı Mezeler
Mantar Meze
Soğan Mezeleri
Domates Kurusu Mezesi
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Tahinli Meze
Antep Mezeleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Yunan Mezeleri
Tavuklu Mezeler
Antakya Mezeleri
Rum Mezeleri
Meze Sofrası
Meze Tarifleri Portakal Ağacı
Balığın Yanına Meze
Yoğurt Mezeleri
Ermeni Mezeleri
Domatesli Meze
Meze Tarifleri Oktay Usta
Zeytinyağlı Mezeler
Meze Nedir
Balık Mezeleri
Popüler İçerik
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme Yoğurtlu Mezeler
Süzme yoğurtlu mezeler, yoğurtla hazırlanan mezelerin süzme yoğurtla yapılması daha iyi sonuçların alınmasına neden olur. Çünkü süzme yoğurt hazırland...
Tahinli Meze
Tahinli Meze
Tahinli meze derken bir çok çeşit tahinli mezeler vardır. Hatay ve eğe yöresinde çokça tüketilir. Tahin kendi başına bir lezzettir. Birde mezelerle bi...
Antep Mezeleri
Antep Mezeleri
Antep mezeleri, Antep mutfağı Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biridir. Genellikle kebapları ve bir birinden lezzetli mezeleri ile ön plana çıkmak...
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri
Oktay Usta Meze Tarifleri, Meze, dünyaca ünlü mutfaklarda ve orta doğu-Türk mutfaklarında ana yemeklerin yanında sofraların süslenmesi, ana yemekler...
Yunan Mezeleri
Yunan Mezeleri
Yunan mezeleri, Türk mutfağına oldukça fazla benzerlik göstermektedir. Yunan mezelerinin içinde de yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi malzemeler oldukç...
Tavuklu Mezeler
Tavuklu Mezeler
Tavuklu mezeler günümüzde hemen hemen her evde yapılabilen ve herkesin tüketebileceği tat olarak yapılmaktadır. Tavuklu meze hem pratik hemde basit ol...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Meze İsimleri
Kumpir Mezeleri
Patlıcan Mezeleri
Kahvaltılık Mezeler
Tarama Meze
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024